Vedení radnice vyzývá obyvatele Lesní ulice, aby se lokalitou pokud možno po setmění nepohybovali. „Stádo divokých prasat se v této lokalitě pohybuje již brzy z večera, a to i v bezprostřední blízkosti domů a na silnici. Situaci stále intenzivně řešíme jak s lesním správcem, tak v součinnosti s Městskou policií, ale vytlačit prasata do jiné lokality je dlouhodobější záležitost,“ uvedli zástupci radnice.

Ilustrační foto
Strážníci se dostali k seniorce s pomocí zámečníka

Část lidí v diskuzi na sociální síti navrhuje radikální řešení v podobě vystřílení zvířat. Jiní navrhují postavit například ohradník nebo jinak prasata z místa dostat. Jenže správce přilehlých lesů upozorňuje, že problém nemá jednoduché řešení. „Problém s černou zvěří v okolí Milovic, kdy často dochází i k jejímu pohybu v obydlené části města, není problémem vyšších stavů, ale výskytu jedné tlupy divokých prasat, která se usadila v lokalitě bývalé pískovny v blízkosti Lesní ulice. Zvěř častými střety s lidmi prakticky ztratila plachost a velmi urputně si brání svoje teritorium. Čas od času se přesunuje přes město i do lokality vodního toku Mlynařice,“ uvedl Vladimír Prokop, vedoucí Lesní správy Lipník spadající pod Vojenské lesy a statky ČR.

Podle jeho slov je černá zvěř velmi inteligentní a dobře se přizpůsobuje změnám prostředí, ve kterém žije. „Město se rozrůstá a nové domy se staví stále víc v blízkosti lokalit, kde žije černá zvěř desítky let. V měsíci březnu se tlupa rozrostla o dalších asi 20 selátek a urputnost vedoucí bachyně v jejich bránění se velmi zvýšila a došlo i k napadení psa,“ doplnil Vladimír Prokop.

Záchrana kocoura v Milovicích.
Kocoura Maxe po 10 dnech vyprostili hasiči ze studny

Vojenské lesy ve spolupráci s milovickou radnicí, městskou policií a především s pomocí místních pohyb černé zvěře monitorují. V místech, kde je to možné, provádějí redukční odstřel s cílem vytlačit černou zvěř z okolí města. „Mohu ubezpečit, že nedochází a ani nedojde k odlovu bachyň, které vodí malá selátka. Koncem dubna jsme odlovili jeden kus nevodící mladé bachyňky a tlupa se přesunula do vzdálenějších lesních porostů. Určitě se budou chtít vrátit zpět, a proto prosíme občany, kteří zaznamenají jejich pohyb kdekoli ve městě nebo jeho blízkosti, aby informovali Městskou polici Milovice,“ žádá správce sousedních lesů.

Šéfredaktor Miroslav S. Jilemnický.
KOMENTÁŘ: Diskriminace versus ochrana seniorů