Nymburské dialyzační středisko Fresenius NephroCare pojme při plném provozu 15 pacientů na jednu směnu. Vybaveno je moderními dialyzačními monitory, které umožňují pokročilou a bezpečnou léčbu tzv. HighVolumeHDF (vysokoobjemovou hemodiafiltraci), či moderní úpravnou vody, která připravuje ultračistou vodu pro dialýzu. Své zázemí zde mají pacienti na hemodialýze a peritoneálně dialyzovaní.

Péči poskytuje středisko nejen chronicky dialyzovaným pacientům, ale i nemocným po kardiochirurgických výkonech během rehabilitačního pobytu v sousedních lázních Poděbrady. „Mimo dialyzační péči poskytujeme i ambulantní nefrologické sledování pacientům v predialyze, a to nejen v nefrologické ambulanci přímo na hemodialyzačním středisku, ale v rámci rozvíjející se spolupráce s nymburskou nemocnicí i jeden den v týdnu vždy ve čtvrtek v nemocniční poliklinice Velké Valy,“ řekl Ondřej Remeš, primář nymburského dialyzačního střediska. „Provádíme také sonografická vyšetření se zaměřením na nefrologickou problematiku a ultrazvuková vyšetření dialyzačních shuntů, což znamená cévní přístup,“ doplnil primář.

Projekt „Kvalita Očima Pacientů Středočeského kraje“ přinesl nemocnicím jasný signál v čem se zlepšit.
Co mají nemocnice zlepšit, si řekli sami pacienti

Středisko spolupracuje s nymburskou nemocnicí a v rámci transplantačního programu s pražským IKEMem. Pacienti mají k dispozici klinickou psycholožku, sociální pracovnici a nutriční terapeutky.

Pacienti tak už rok nemusí třikrát týdně dojíždět do obdobných zařízení v Kolíně nebo Mladé Boleslavi. Uvážíme-li, že většina pacientů závislých na dialýze je nucená od základů změnit svůj životní styl a dosavadní návyky, je jasné, že dojíždění představuje obrovskou zátěž.

Nymburské středisko je součástí největší sítě svého druhu na světě. Fresenius Medical Care je celosvětově největším poskytovatelem produktů a služeb pro pacienty s chronickým selháním ledvin. Prostřednictvím sítě 3 714 dialyzačních středisek v Severní Americe, Evropě, Latinské Americe, Africe a v asijsko-pacifické oblasti poskytuje společnost dialyzační léčbu téměř 318 tisícům pacientů na celém světě. V České republice působí od roku 1993 a v současné době zabezpečuje ve svých 26 střediscích péči o více než 1 700 pacientů v chronickém dialyzačním programu.

Nymburské dialyzační středisko v číslech
- Náklady na rekonstrukci: cca 30 milionů korun
- Náklady na nákup technologií pro dialyzační středisko: cca 15 milionů korun
- Náklady na nákup nábytku včetně spotřebičů: cca 800 tisíc korun
- Celková podlahová plocha provozu dialyzačního střediska: 740 m2
- Personál při zahájení provozu: 5 sester včetně vrchní sestry, 2 lékaři včetně primáře, sanitáři, administrativní pracovník, technik
- Pacienti dochází na dialýzu  3x týdně na 4 až 5 hodin 

Ilustrační foto.
Počátek obnovy mostu u Brandýsa provázelo nečekaně mizerné počasí