O vybudování dětského hřiště v těchto místech se jednalo už několikrát. Nyní radnice získala významnou finanční dotaci.  „Vybudování hřiště na labském nábřeží bude financováno z příspěvku Nadace ČEZ – Oranžové hřiště. Částka činí 873 tisíc korun.  Zahájení stavebních prací je plánováno na druhou polovinu září,“ řekla mluvčí poděbradské radnice Lenka Hotovcová. Se slavnostním otevřením se počítá na polovinu listopadu letošního roku.

Už z výčtu prvků na začátku článku je patrné, že hřiště bude přístupné i těm nejmenším. V plánech na stavbu je uvedeno, že hřiště je určeno dětem od 3 let. Na moderním dětském hřišti budou převládat dřevěné a lanové prvky, skluzavka bude z nerezové oceli.

Ve městě i jeho přilehlých čtvrtích před několika týdny proběhla výměna zastaralých nebo dokonce nebezpečných herních prvků za nové.

V okolí bývalého muničního skladu na Kozím hřbetu vyrostly tábory dobových armád.
OBRAZEM: Lesy u Všejan obsadili vojáci



Nové dětské hřiště, ovšem určené starším dětem, chce vybudovat také sousední Nymburk. Také v tomto případě by se podle plánů ze začátku léta mělo začít stavět už tento měsíc. A to konkrétně na drahelickém sídlišti.

Také vedení Nymburka žádalo o přidělení dotace od stejné nadace. Ovšem neuspělo. To však podle starosty Pavla Fojtíka nemění nic na tom, že práce by měly co nevidět začít. „Už tento týden chceme předat staveniště firmě, která dětské hřiště zhotoví,“ řekl Fojtík.

Nové dětské hřiště vznikne na nároží ulic Jurije Gagarina a Karla Čapka, na místě nynějšího a nevyhovujícího hřiště.

Bude mít rozlohu 2 800 metrů čtverečních.

A co na něm odrostlejší děti a mládež najde?

„Chybět nebudou lanové prvky, workoutové aktivity a centrální plocha s vodní mlhou. Jeho součástí bude i travnatá plocha pro fotbal a víceúčelové hřiště pro jiné sportovní aktivity,“ uvedla místostarostka Adriena Gabrielová. Vybudování bude zahrnovat stavbu oplocení, herních prvků, dopadových a zpevněných ploch, mobiliáře, zeleně, veřejného osvětlení a vodních prvků.

Setkání příznivců obce Straky se těšilo velkému zájmu místních i návštěvníků z okolí.
OBRAZEM: Setkali se ve Strakách

Loni bylo v této lokalitě otevřeno hřiště pro nejmenší, které dostalo od samotných dětí název Nezlobiště. „Nyní chceme dát prostor i starším dětem a teenagerům. Nové hřiště by mělo vyhovovat právě jejich aktivitám a potřebám,“ zdůraznila Gabrielová.

Stavební práce by měly začít ještě v září. Předpokládaný termín dokončení je v současné době stanoven do 30. března 2018. Samozřejmě bude také záležet na počasí.

Celkové náklady na výstavbu nového dětského hřiště se předpokládají ve výši 7,8 milionů korun.

PRVKY NA HŘIŠTI U LABE
- multifunkční šplhací prvek
- dvouvěžová sestava se skluzavkou
- houpačka HNÍZDEČKO
- hrazdový prvek
- balanční kladina
- pružinové houpadlo
- vodorovná síť
- balanční kladina - válec
- lavička 2x
- koš 2x
- infotabule

Dva dny výtečné muziky, výborného piva na čepu, a také oslavenec Vladimír Mišík & ETC, to byl třetí ročník PivoTestu v Nymburce.
OBRAZEM: PivoTest a pocta Mišíkovi