Pojme 112 dětí ve čtyřech třídách, stála 44 milionů korun a nahradí vedle stojící budovu z roku 1981, která již z řady důvodů nevyhovuje.
Řeč je o zbrusu nové mateřské školce, která byla ve čtvrtek ráno slavnostně otevřena na poděbradském Žižkově.

Jak konstatoval starosta Ladislav Langr při úvodním projevu, jde skutečně o školku 21. století. Následná prohlídka ukázala proč. Moderní prostory tříd jsou vybaveny jak klasickými hračkami a stavebnicemi, tak nejnovější technikou. V jedné třídě je dokonce interaktivní tabule, jakou mohou předškolákům závidět na kdejaké základní škole.

V další třídě je vytvořen téměř malý byt, kde samozřejmě dominuje hraní na maminky a tatínky. Nechybí ani klavír, ale také sportovní pomůcky, jako například malý dětský rotoped.

Novotou a praktickým řešením se vyznačují také koupelny, šatny, zázemí i místnost pro děti, ve které je zabudován počítač. „Jsou v něm nainstalovány pouze hry pro děti," řekla při prohlídce jedna z učitelek školky.

Dětem bude k dispozici i zahrada a pro návrat z venkovního hraní je přichystána speciální umývárna. Samostatnou kategorií je kuchyně, jejíž služby budou využívat 
i žáci z nedaleké základní školy. „Samotná kuchyně stála 
5 milionů korun a závidět by nám ji mohli i vynikající hotely," poznamenal starosta.
Ten také upozornil na fakt, že vedle stojící stará budova přestala vyhovovat mimo jiné z hygienických důvodů a celý projekt ještě není dokončen. „První fáze projektu je ukončena dnešním otevřením nové školky, druhou fází je pak demolice starého objektu, který už nesplňoval hygienické normy," uvedl Langr.

V Poděbradech v současné době probíhají dodělávky na další nové mateřské škole, která vzniká u kostela z bývalé kuželny. Ta bude otevřena od začátku nového školního roku, tedy od září. „Tím budou mít Poděbrady celkem 558 míst ve školkách, což znamená, že uspokojíme více než 100 procent požadavků na umístění dětí starších 3 let z Poděbrad," konstatoval starosta. Od roku 2011 tak v Poděbradech přibylo pět nových tříd ve školkách s celkovou kapacitou 130 míst.