Mimořádně prodloužený víkend tak každý užil po svém. „Byli jsme na výletě a nedaleko vyšplhali na kopec Chotuc a zajeli i na Kumburk. Není už takové teplo, ale to vůbec nevadí," řekl Nymburák Tomáš, který si volno prodlouží až do konce týdne díky dovolené.

Jsou však i ti, kteří si uvědomili, že volno určené státním svátkem znamená něco víc než je odpadnutí školních či pracovních povinností. Především politici a zástupci zájmových organizací si v tyto dny připomínají 96. výročí založení samostatného Československa.

Na několika pietních akcích vzpomněli i ty, kteří za naši současnou svobodu obětovali vlastní životy. Například v Nymburce. „Položili jsme velké i menší věnce na několika místech, kde jsme si připomněli oběti první i druhé světové války, a také oběti procesů komunistického režimu," konstatovali místostarosta Pavel Fojtík společně 
s vedoucím odboru kultury 
a památkové péče Jiřím Černým.

Společně zavzpomínali 
v Parku hrdinů u Husova sboru nebo na hřbitově u pomníku obětem první světové války. Nevynechali však ani pamětní desky na Hálkově divadle a sokolovně, kde si připomněli oběti procesů z 50. let minulého století a pamětní desku na domě Josefa Jaškeho v Masarykově ulici.

Podobná série pietních vzpomínek se konala také 
v Poděbradech, kde hlavním místem setkání pamětníků, zástupců radnice a Sokolů se stala tradičně socha TGM 
v horní části lázeňské kolonády.

Dále se účastníci setkání zastavili u památníku u Městské knihovny a v přilehlých čtvrtích Polabec, Kluk, Velké Zboží a Přední Lhota.