Napadlo vás, že vaše děti mají také své přání, které byste jim mohli splnit? Nymburský deník udělal mezi těmi nejmenšími anketu, ve které děti prozradily svá nejtajnější přání, co by ke svému svátku chtěly. A některá z nich jsou opravdu originální. Dvě holčičky by si přály mít doma tyč, protože by chtěly cvičit pole dance. Z ankety také vyplynulo, že některé holčičky by chtěly doma živého koníka! A kluci? Ti by samozřejmě chtěli většinou nějaké to lego, helikoptéru či auto, ale velmi netradiční přání měl šestiletý Jakub, který by si přál mít doma fungující mikrofon. Že jste 
o přáních svých dětí nevěděli? Nevadí. Stačí se jich doma zeptat a pokud je to jen trochu možné, tak jim přání splňte. A nezapomeňte jim alespoň popřát.

Anketa: Co byste chtěli od maminky a tatínka ke Dni dětí?

Nelinka, 
6 let - Já bych chtěla koníka. Ale stačil by mi úplně plyšový. Živého bych se nebála, protože jsem ho viděla na pouti, kde na nich jezdím. Až budu velká, určitě si nějakého živého koupím. Ale teď by mi stačil nějaký plyšový.

Kristýnka, 6 let - Já bych chtěla nejradši kočičku. Mám ráda živé kočičky. Ale viděla jsem je jenom na ulici. Doma mám jednu plyšovou kočičku a mám ji moc ráda.

Terezka, 
6 let - Já bych moc chtěla koníčka. Viděla jsem je na louce. Běhali tam tři koníčci. Líbili se mi a já bych chtěla takového mít doma.

Deniska, 6 let - Já bych chtěla domů tyč na cvičení. Chodím cvičit na balet a líbilo by se mi mít doma tyč na cvičení.

Adinka,
6 let - Chtěla bych živého koníka, ale neměla bych ho kam dát, protože máme malou zahrádku a tam by se nevešel. Teď by mi stačil třeba plyšový nebo na obrázku.

Páťa, 
6 let - Moc bych si přál tank. 
A vím přesně jaký. Viděl jsem ho tady v hračkářství v Nymburce. Už jsem to řekl mamince, ale říkala, že mi ho nekoupí…

Jakub, 
6 let - Já bych si moc přál nový mikrofon. Rád zpívám a rád bych do něj mluvil. My máme doma nějaký starý mikrofony, ale ty nefungujou. Takže bych chtěl nový.

(Celou anketu najdete ve středečním Nymburském deníku)

První myšlenka k vyhlášení dne, který by poukazoval na práva a potřeby dětí, vznikla už v roce 1920 v Turecku, při založení Národního shromáždění 23. dubna při Turecké válce za nezávislost. Den dětí ustanovil tehdejší ochránce národních práv Mustafa Kemal, který prohlásil, že děti jsou základem zdravého státu. Turkové slaví 23. duben jako Den dětí dodnes 
a je také státním svátkem. Vyhlášení dne oslavujícího děti, který by se slavil po celém světě, bylo poprvé doporučováno v roce 1925 na Světové konferenci pro blaho dětí. Den dětí však nebyl vyhlášen. Tato konference se konala 1. června 1925. Ve stejný den se v San Franciscu konal festival Dračích lodí, na jejichž oslavu čínský generální konzul shromáždil mnoho čínských sirotků, aby poukázal na to, že by se společnost měla více zabývat blahem dětí. Tyto dvě významné události, které se staly ve stejný den, určily datum oslav Dne dětí, který byl ale oficiálně vyhlášen později.

V roce 1949 Mezinárodní demokratická federace žen vyhlásila Den pro ochranu dětí. Důvodem k vyhlášení bylo masové zabíjení žen 
a dětí v Lidicích v roce 1942 a také ve francouzském Ouradouru v roce 1944.
Den pro ochranu dětí se začal slavit rok po jeho vyhlášení a oslavy probíhaly každý rok. Některé státy převzaly datum a postupně se ze Dne pro ochranu dětí stal Den dětí nebo také jiným názvem Mezinárodní den dětí. Československo, později Česká republika také převzala toto datum, proto se u nás slaví Mezinárodní den dětí na začátku června.