Jedná se o úsek dlouhý 1,7 kilometru začínající u Vesláku a končící na místě, kde také končí katastrální území města Nymburka. Tedy u mostku přes Sánskou strouhu. Po dobu oprav bude tento úsek uzavřený. Cyklisté, bruslaři i chodci tak budou muset využívat cyklostezku na druhé straně řeky. 

Výjimku budou mít účastníci Nymburského půlmaratonu, který se koná 22. dubna. Část trasy vede právě po této cyklostezce. „Je domluveno se starostou města, že na dobu konání našeho závodu bude cyklostezka volná, aby po ní běžci mohli proběhnout,“ řekla za organizátory závodu Diana Váňová.

Nymburské přístaviště.
Chystané projekty: přístaviště i cyklostezka u Mrliny

Co přesně se tedy na cyklostezce změní? Tím hlavním bude položení nové souvislé vrstvy povrchu. „Z důvodu opravy stezky bude nutné vykácení 18 stromů a vysazení nových. Dojde i k demontáži a přemístění několika laviček podél stezky a jejich opravě či doplnění,“ uvedl mluvčí radnice Petr Černohous. Stavební práce by měly začít v březnu a dokončení celkové opravy se předpokládá do začátku letních prázdnin. Celá rekonstrukce bude financována z rozpočtu města a předpokládaná cena celé zakázky je 7,7 milionů korun. Všechny úpravy i celková rekonstrukce byly projednány i s Povodím Labe.

Po opravě tohoto úseku volají místní už delší dobu. Podle starosty Pavla Fojtíka už déle nebylo možné čekat na vhodný dotační titul, který by se dal na akci využít. „V dřívějších letech byla rekonstrukce odkládána, protože se neustále doufalo ve vhodný dotační titul. Marně. Na cyklostezku, kterou používají i motoristé, aby se dostali ke svým zahrádkám, nelze využít dotaci. Proto jsme již dále nečekali a rozhodli jsme se pustit do realizace pouze z vlastních prostředků,“ řekl Fojtík. 

Hašení haly v Mochově trvalo od pátku až do neděle.
Hašení haly v Mochově trvalo od pátku až do neděle

Radnice vypsala výběrové řízení na dodavatele stavby začátkem ledna. Podle slov starosty se to vyplatilo. „Vysoutěžená cena je o 40 % nižší, než se předpokládalo v rámci rozpočtu. Nyní již tedy nic nebrání jarní rekonstrukci,“ vysvětlil starosta.

Cyklostezka mezi Nymburkem a Poděbrady patří mezi lákadla regionu a je hojně využívána nejen cyklisty a turisty. Celkově ji lze zařadit mezi nejvyužívanější a je na ní stabilní pěší i cyklistický provoz. Lidé často tuto trasu spojující obě města využívají k cestě za zaměstnáním nebo o víkendech především k rekreačním procházkám. Cyklostezka také zajištuje snížení a odklon cyklistické dopravy z hlavní silnice a zvyšuje bezpečnost cyklistů na této trase. 

Nedaleko od tohoto úseku by měla v příštích letech vyrůst ještě jedna cyklotrasa. Je plánována podél Mrliny a začínat má u vodní elektrárny a mířit do Babína. Akce už byla projednána s Povodím Labe, projekt se připravuje. 

Fakta kolem opravy cyklostezky
- potrvá od března do začátku července
- stát má 7,7 milionu korun, placeno bude z rozpočtu města
- délka opravované trasy činí 1,7 kilometru
- vykáceno bude 18 stromů, místo nich budou vysazeny nové

Nadjezd v Lysé nad Labem.
Rekonstrukce za stamiliony připraví most v Lysé i na náraz vlaku