O tom hovoří například cukrářka Lucie Kolbabová z Poděbrad. „Letos zákazníků ubylo, musela jsem zvednout cenu o stovku na kilo a je to znát. Zákazníci, kteří ode mě odebírají cukroví i několik let, si ho letos berou méně. Ti, kteří si objednávali 3 nebo 4 kila, se letos spokojí jen s kilem,“ krčí rameny poděbradská cukrářka.

Na některých místech dokonce letos přestali objednávky na cukroví přijímat. Ovšem nikoliv kvůli nezájmu či vysokým cenám. Ale prostě nejsou cukráři. „Letos cukroví nepečeme, nemáme kapacity. Zdražování surovin na to nemělo vliv, neměl bych problém dát na cukroví vyšší cenovku, ale my to nestíháme. Na trhu chybí schopní pekaři a cukráři,“ uvedl majitel nymburské cukrárny Tomáš Fiala.

Na úvod diashow vydavatel Ladislav Šolc a jeho syn pokřtili novou knihu fotografa Pavla Štichy Made by Nature.
OBRAZEM: Fotograf Pavel Šticha pokřtil knihu a promítl úchvatné snímky

Většinou se ale v těchto dnech peče ve velkém. Třeba v Kostomlatech nebo Rožďalovicích. „Jako každý rok, tak i letos nabízíme 10 druhů vánočního cukroví. Pokaždé míváme objednávky tak na 150 – 170 kilo za celé Vánoce,“ říká majitelka cukrárny v Kostomlatech Martina Burdová. I ona však musela zdražit. „Letos jsme zdražili o 40 korun na kilo, z 400 korun na 440 korun na kilo. Více než cena másla to zapříčinila cena vajíček, která šly hodně nahoru. Máslo používáme málo, nedáváme ho do těsta, kde ho nahrazujeme kvalitním máslovým tukem, ale pouze do krémů. Z deseti druhů cukroví máme pouze čtyři krémové,“ vysvětluje cukrářka z Kostomlat.

V rožďalovické cukrárně Epiro je nabídka ještě pestřejší. „Nabízíme 14 druhů cukroví. Klasiky, jako rohlíčky nebo linecké, zůstávají stejné a některé druhy jsme obměnili jsme, nové máme například vykrajované stromečky z lineckého těsta, s polevou a barevným sypáním nebo zvonečky s karamelovou polevou a čokoládou,“ popisuje dobroty majitelka cukrárny Milena Tarabová. Kilo cukroví prodávají za 350 korun, což je o 30 korun víc než loni. „Cena másla nás neovlivnila, protože pečeme ze Zlaté Hané, spíš náš překvapila vajíčka, která šla nahoru. Zdražovali jsme také kvůli lepším krabicím, do kterých letos cukroví balíme,“ doplnila Tarabová.

Také v Lysé si na nedostatek zákazníků nestěžují, ačkoliv i tady citelně podražili. „Zdražovat jsem musela, to jinak nešlo. Loni jsem prodávala za 520 korun za kilo, letos už za 650 korun za kilo, peču z másla a kvalitních surovin. Cukroví v pekárnách u nás v okolí se většinou pohybuje kolem 350 korun za kilo. Popravdě si nedokážu představit, jaké suroviny za tuto cenu používají oni, aby se jim to vyplatilo,“ říká domácí cukrářka paní Kratochvílová.

Až do posledního dne před Vánoci bude péci ve vyhlášené cukrárně u Reinwaldů v Poděbradech. „Letos máme 19 druhů, pečeme do 23. prosince. Zdražovat jsme museli, letos stojí kilo cukroví 620 korun, což je asi o 180 korun na kilo víc než loni,“ prozradila prodavačka Irena.

NA THEU SE TĚŠÍ STELLINKA. Thea Zdobinská se Jakubovi a Stáně narodila 10. listopadu 2017 ve 4.18 hodin, kdy měřila 49 cm a vážila 3 270 g. Doma v Choťánkách se na sestřičku těšila Stellinka.
Miminkem týdne se stala Thea Zdobinská z Choťánek