Dva malí kříženci Goro a Shadow byli předáni z rukou majitelů Školy pro vodící psy manželů Dvořákových. Jde o křížence labradorů a zlatých retrívrů, kteří mají pro výcvik vodících psů skvělé nejen genetické předpoklady.

O každého psa budou pečovat přímo ve svých domcích v projektu Otevřená věznice dva vybraní odsouzení. „Jsme jeden hlavní a druhý spíš pomocný páníček. Jde o to, že já třeba jezdím do práce na denní, kolega na noční, tak abychom se u hlídání psa vystřídali. Moc se na to těším, bude to hlavně o té zodpovědnosti,“ uvedl jeden z vězňů krátce poté, co se k němu začal lísat jeho nový svěřenec Goro. „Já se trochu bojím okamžiku, až bude Goro za devět měsíců odcházet, jak to zvládnu,“ přiznal druhý z páníčků.

Samotné předání se neobešlo bez emocí. Ty byly znát i z krátkého projevu Milana Dvořáka, z jehož školy oba psí sourozenci pocházejí. „Je to jako u člověka. Co dostanou jako malí, to pak umí využít jako velcí. Chlapi, věřím, že těm psům dáte velikou lásku,“ řekl Dvořák směrem k novým pánům Gora a Shadow.

Litolský most Bohumila Hrabala.
V Litoli od pondělí zavřou část Hrabalova mostu

Slavnostnímu předání štěňat přihlížel i generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal. „Když mi byl tento projekt představen, neváhal jsem ani minutu. Přesně zapadá do naší koncepce, kdy se odsouzení zapojují do různých fází života na svobodě, aby pak sami po propuštění našli způsob, jak se už do vězení nevrátit,“ řekl Dohnal. Patronem projektu je zpěvák Tomáš Klus, který se na poslední chvíli kvůli své vytíženosti ze slavnostního aktu omluvil.

Iniciátorkou projektu je Lenka Pláteníková ze společnosti Vodící pes. „Nápadem jsme se začali zabývat přesně před rokem. Okamžitě mě nadchl a řekla jsem si, že příštích pět až deset let svého života budu věnovat jeho prosazení do praxe. A po roce je realitou. Jsme prvním místem nejen v republice, ale i v Evropě, kde je takový projekt uveden do života,“ uvedla Pláteníková.

Zdroj: Deník/ Miroslav S. Jilemnický
Situace na místě pár minut po nehodě. Na silnici zůstaly stopy krve.
Žena se střetla s jeřábem, letěl pro ni vrtulník
Ilustrační foto.
Perseidy své maximum teprve chystají. Čas na sledování je už teď