„Nemocnice patří pod město, k provozním ztrátám zatím nedošlo, částky putující do nemocnice jsou investicí. Strategického partnera nehledáme,“ říká starosta Pavel Fojtík.

Bývalý místostarosta Zdeněk Vocásek je však přesvědčen, že nemocnice míří do slepé uličky, je vedena špatně a vedení města nechalo na posledním jednání zastupitelů odhlasovat to, že případné provozní ztráty zaplatí město ze své kasy. „Podle mých informací bude letos nemocnice ve ztrátě a dotování provozu, což zastupitelé na posledním jednání schválili, bude město brzdit při dalším rozvoji. Nebude mít peníze na další investice,“ říká Vocásek. Podle něj je třeba hledat strategického partnera pro nemocnici.

Na vysvětlení: zastupitelé hlasovali 28. června o změně zakladatelské listiny nemocnice, čímž se změnil její status. Podle Vocáska to znamená zmíněný závazek města platit provozní ztráty. Podle starosty je to krok k tomu, aby nemusela nemocnice platit městu nájem.

Ilustrační foto.
V Nymburce bude možné platit parkovné mobilem

„Podle dřívějších smluv by nemocnice měla městu platit nájem několik milionů ročně. To jsme chtěli tímto krokem odbourat,“ vysvětluje Fojtík. Problém vidí v minulosti. „Je to právě splácení dluhů z dob minulých, z éry, kdy ve vedení nemocnice bylo PP Hospital a další. Toto splácení milionových dluhů skutečně město brzdí v rozvoji.“

„Za ty peníze bychom dávno měli opravené celé historické centrum města,“ říká Fojtík. Podle jeho slov zatím žádné provozní ztráty nenastaly a nemá informace, že by tomu tak letos mělo být. „Samozřejmě nakupují se nové přístroje, občas se něco rozbije. Modernizují se tři oddělení za 3,5 milionu korun, sestry dostaly přidáno. My se chceme chovat jako řádný hospodář,“ vysvětluje situaci starosta.

Bývalý místostarosta však v současném postupu vedení radnice i jednatelky nemocnice vidí velké riziko do budoucna. „Město Nymburk vynakládá v investicích nemalé prostředky a dotovat ještě provoz nemocnice je z mého pohledu varovným signálem,“ uvedl Vocásek.

Podle něj je nejvyšší čas začít hledat strategického partnera, který by uvolnil městu ruce v tom, aby mohlo investovat do jiných potřebných projektů. „Jiné nemocnice v tomto směru pokročily, a to i Městec Králové, který byl pojišťovnami odepisován,“ upozorňuje bývalý místostarosta.

To však starosta odmítá. „Nemocnici město koupilo za 87 milionů korun a spoustu peněz do ní také investovalo. Chceme, aby zůstala města,“ uzavřel Pavel Fojtík.

Trojice lékařů nymburské interny dostala u soudu podmíněné tresty. Na snímku zleva primář Václav Hulínský, Tamara Malcevová a Michal Křižanovič.
Trest pro lékaře potvrzen, primář v nymburské nemocnici skončil