SŽDC, správce budovy, totiž do budoucna s jejím využitím nepočítá. Vedle ní směrem k podchodu chce vystavět novou, větší a do ní přemístí nové moderní technologie. Pro stávající budovu využití mít nebude a dokonce počítá s tím, že vydá příkaz k jejímu zbourání. Už má zpracovanou vizualizaci, na které je místo stávající budovy nádraží zakreslen autobusový terminál, který by tak fungoval v těsné blízkosti kolejí. Tím by SŽDC naplnila část svého předsevzetí, aby byly oba druhy dopravy co nejvíc propojené a cestující se tak dostal z autobusu do vlaku a opačně „suchou nohou“.

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch navštívil nymburskou nemocnici.
Ministr slíbil přímluvu zdravotnické škole kvůli sestrám

S tím ale vedení města zásadně nesouhlasí, i když připouští, že pro stávající budovu nádraží zatím také nemá využití. „Místo by se tak změnilo velmi zásadním způsobem a už z morálních důvodů bychom chtěli, aby stavba na místě zůstala,“ řekl na setkání s veřejností místostarosta a architekt Jan Ritter. Jeho názor podpořil starosta Pavel Fojtík, který však upozorňuje na zásadní okolnost. „Zastupitelé by se museli shodnout na tom, že město budovu odkoupí a najít pro ni příslušné využití. To samozřejmě bude stát nějaké peníze. V opačném případě však SŽDC hrozí, že dá příkaz ke zbourání budovy,“ konstatoval starosta.

Řešení by se mělo začít hledat co nejdříve. Město představilo svoji vlastní představu fungování nádraží a prostoru před ním. Autobusový terminál by měl být postaven do oblouku, uvnitř nějž by byla zeleň.

Proměna nádraží a prostor kolem něj a před ním je fakticky rozdělena do čtyř projektů. Shoda panuje na výměně kolejí a narovnání trati u nedaleké zahrádkářské kolonie, které by mělo přispět ke zvýšení rychlosti projíždějících vlaků. Stejně tak se nejeví žádný problém s vybudováním záchytného parkoviště vlevo od podchodu, který by měl být kvůli stavbě zmíněné nové nádražní budovy také o kus posunutý směrem vlevo.

Zásadní spor je tak o podobu přednádražního prostoru, který si SŽDC i město představuje odlišným způsobem a jako nejzásadnější rozpor se jeví pohled na budoucnost stávající nádražní budovy. „Budeme se o tom problému bavit se všemi zastupiteli,“ slíbili zástupci vedení města. Část vizualizací, jak by měl budoucí přednádražní prostor vypadat, je možné si prohlédnout ve fotogalerii u článku.

Geocaching je hra na pomezí sportu a turistiky. Ilustrační foto.
Hledání kešek se omezovat nemá, říká hráč z Nymburka
Ze střechy sladovny byla vidět panoramata celého regionu.
OBRAZEM: Ze sladovny se otevřel pohled na město a okolí