Redakce Deníku ve spolupráci s inzertním serverem a novinami Annonce se podívala na to, které profese jsou nejžádanější v jednotlivých krajích a okresech České republiky. Z dat vyplývá, že firmy v posledním roce nejvíce toužily po prodavačích, kuchařích, uklízečkách, číšnících a strojírenských dělnících - alespoň dle inzerátů, které podniky zadávaly v Annonci.

Na Nymbursku pak žebříčku pěti nejžádanějších profesí vévodí Prodavač/Prodejce. V Nymburce chybí jak v obchodech v centru, tak v řetězcích na okraji města. „Častokrát jsem tu jako vedoucí sama, nemá kdo doplňovat zboží, je to hrozné pro nás i pro zákazníky. Bohužel, nejsou lidi,“ řekla jedna z vedoucích hypermarketu Kaufland, která si z pochopitelných důvodů nepřála být jmenována. Stejný řetězec má už od loňského roku v Nymburce na Poděbradské ulici billboard s inzerátem, že hledá prodavače a prodavačky. Jak se zdá, zatím se situace nelepší.

Chřipka. Ilustrační foto.
Infekce dýchacích cest jsou prakticky zapomenuty

Na druhém místě jsou kuchaři a kuchařky. O jejich nedostatku svědčí řada i podomácku vyrobených inzerátů vylepených za okny některých restaurací regionu. V nich stojí právě požadavek na přijetí kuchaře či kuchařky. Ani přes velmi slušný nabízený výdělek se však často potřebnou pomoc nedaří sehnat a stávající kuchaři tak často mívají minimum volna a jsou přepracovaní.

Třetí nejžádanější profesí na Nymbursku je strojní dělník. Momentálně právě tento typ lidí hledá například firma Legios Loco, která montuje v areálu za železničním nadjezdem dvě nové linky na výrobu vagónů. Navazuje tak na kdysi slavnou tradici zdejší firmy ŽOS. První linka už byla dokončena a spuštěna a zaměstnává 125 lidí. Druhá by měla být dokončena v září a u ní by se mělo uplatnit 85 zaměstnanců, kteří by si měli rozumět se stroji. Otázkou je, jak se firmě podaří všechna místa zaplnit. „Legios Loco úspěšně expanduje na zahraničních trzích a jestliže si chceme pozici udržet, je naprosto nezbytné investovat do modernizace vlastních výrobních linek. Tím budeme nejen rozvíjet produkci nových vozů na špičkové technologické úrovni ale i uspokojit ty nejnáročnější požadavky našich zákazníků,“ řekl ředitel společnosti Petr Vlček.

Možná trochu překvapivě se na čtvrtém místě mezi nejhledanějšími profesemi regionu objevuje učitel. Překvapení to však není pro ředitele Gymnázia Bohumila Hrabala v Nymburce Jiřího Kuhna. „Ti lidé chybí už na pedagogických fakultách a vidím to jako obrovský problém především v nadcházejících letech. Na naší škole máme v tuto chvíli plný stav, ale nebude to trvat dlouho. Jedna kolegyně se bude stěhovat jinam, další půjde do důchodu a už u těchto pozic máme obavu, zda se nám podaří najít nové posily,“ řekl Kuhn.

Na 200 vodáků se sešlo ke slavnostnímu odemčení Mrliny.
Vodáci a vojáci o víkendu odemkli na Mrlinu

Na pátém místě profesí, o které je na Nymbursku největší zájem podle počtu inzerátů, je technik.

V rámci kraje se do první pětky vešli také skladníci a řidiči skupin B a C. Celorepubliková poptávka je na prvních dvou místech stejná jako na Nymbursku. Chybí prodavači a kuchaři. Na dalších místech jsou uklízečky a číšníci. Zaměstnavatelé tak současnou situaci řeší zatím zvyšováním mezd stávajícím zaměstnancům a hodinami přesčas. Sami však uznávají, že to není dlouho udržitelné řešení. Někteří tak začínají lákat do svých řad i zahraniční dělníky.

Žebříček pěti nejžádanějších profesí na Nymbursku:1. Prodavač/ Prodejce
2. Kuchař/ Kuchařka
3. Strojírenský dělník
4. Učitel
5. Technik

„Častokrát jsem tu jako vedoucí sama, nemá kdo doplňovat zboží, je to hrozné pro nás i pro zákazníky. Bohužel, nejsou lidi.“

vedoucí úseku Kaufland Nymburk

Ilustrační foto
Zloděj sebral křovinořez, který zůstal bez dozoru