Zoo postavila kvůli medvědům nový speciální pavilon. „Celá stavba byla i přes nemalé finanční náklady vybudována kompletně z prostředků zahrady,“ uvedla Karolina Dufková ze Zoo Chleby. Pavilon musí být uzpůsoben co nejvíce přirozenému prostředí těchto obratných medvídků. Kdo má představu, že půjde o zavalitá nemotorná zvířata, bude brzy vyveden z omylu. „Pavilon svým vnějším provedením odkazuje na původ těchto zvířat. Přilehlý venkovní prostor expozice nabízí medvědům ušatým, kteří obratně šplhají a ve volné přírodě tráví většinu času ve větvích stromů, potřebné vyžití,“ řekla Dufková.

Kdo vlastně jsou noví medvědi? Pochází z ruské Chita Zoo, kde se také narodili. Jedná se o mladý pár, samici Angaru, která své jméno získala po sibiřské řece, a samce Balu. Na nové prostředí si zvykají v zázemí pavilonu. Představení návštěvníkům je plánováno na jarní měsíce.

Medvědi ze svého domova nejprve cestovali na letiště Jekatěrinburg, odkud 6. března v časných ranních hodinách vyrazili směr Praha Ruzyně. Cestu dlouhou přibližně 6 tisíc kilometrů zvládli bez problémů. Jejich přesunu mezi zoologickými zahradami však předcházely měsíce vyjednávání a příprav. Krátce po vyložení se začali seznamovat s novým prostředím pavilonu.

Medvědi jako druh se v chlebské zoo objevují poprvé. „Jelikož se jedná o mladý a perspektivní pár, je naděje, že se v budoucnu dočkáme i medvíďat,“ uvedl ředitel zoo René Franěk.

Ve dnech 7. – 11. března se ve 26 halách na berlínském výstavišti Messe Berlin konal 52. ročník největšího mezinárodního veletrhu cestovního ruchu ITB Berlin.
V Berlíně byl zájem o milostné příběhy ze středních Čech

V takzvaném červeném seznamu je medvěd ušatý veden jako zranitelný druh. Nejvýrazněji je ohrožován mizením vhodného prostředí a dále nelegálním odstřelem, který je prováděn především pro uspokojení poptávky po medvědí žluči. Ta je totiž v tradičním asijském lékařství považována za léčivou. Z tohoto důvodu jsou medvědi také drženi na farmách v miniaturních klecích bez možnosti pohybu, kde je jim žluč za plného vědomí bolestivě odebírána.

Chlebská zoo už loni potěšila návštěvníky, když z Asie dorazila trojice nejkrásnějších opiček planety langura duk. Plaché opičky zvyklé na mnohem vyšší teploty než v našich končinách se v jiných zoo nedaří chovat. Také po příjezdu do Chleb měl jedna z opic zdravotní potíže, ty ale překonala. Loni v létě už je mohli návštěvníci obdivovat ve speciálním výběhu. Letošní atrakcí budou himalájští medvědi. Podle dřívějších slov ředitele by se zvířecí rodina chlebské zoo mohla příští rok rozrůst dokonce o lvy.

Medvědi ušatíPatří mezi menší medvědy, v dospělosti dosahující hmotnosti přibližně 100-150 kg.                                                                                  Charakteristická je pro ně černá barva srsti a výrazná bílá skvrna na hrudi ve tvaru V.
Domovinou je jižní, východní a jihovýchodní Asie.
V jídelníčku převládá rostlinná strava a zcela tak odpovídá způsobu jejich života.

Ilustrační foto.
Předválečné napětí dodnes připomínají bunkry. Či jejich trosky