LLadislav Zibura je bezesporu fenomén. Poutník, jenž prošel s dvanáctikilovou krosnou na zádech a se 160 eury v kapse přes Turecko a Izrael až do Jeruzaléma, a který se objevil v televizní soutěži AZ-kvíz, aby se stal záměrně tím nejhorším soutěžícím v dějinách této soutěže, navštívil letos Čínu a Nepál a ušel pěšky celkem 1 500 kilometrů.

Během tříměsíční cesty strávil desítky nocí u úplně cizích rodin doma, několikrát na něj vyjela policie a dostal se do turisty zcela nepoznamenaných vesnic. O své cestě bude vyprávět publiku v nymburském kině Sokol 4. listopadu.

"Nepál i Čína nabízí ohromné plochy zcela nepoznamenané turismem. V případě Nepálu se totiž jezdí jen do hor, v případě Číny do měst. A tak jsem se rozhodl objevit přesně ta místa, která turisté neznají. Na mnoho z nich se dá dostat jen pěšky," přibližuje Zibura volbu své trasy.

Filozofie jeho cest je jednoduchá: strávit co nejvíc času s místními lidmi, spát v jejich domovech a poznat díky tomu jejich kulturu nezprostředkovaně a zevnitř. Každý den ujde pěšky desítky kilometrů, často přitom vůbec nemá konkrétní cíl. Své zážitky nyní zpracovává v knize "Pěšky mezi buddhisty a komunisty", která by měla vyjít na podzim.

„Nymburské publikum Ziburu zná již z jeho úspěšné cestovatelské stand-up o jeho pěší pouti do Jeruzaléma. Právě Nymburk byl poslední zastávkou před jeho asijskou cestou, a tak nemůžeme ochudit diváky o pokračování jeho poutnických zážitků plných humoru, ale i vážnějších zamyšlení nad tím, co je v životě skutečně důležité," říká ředitelka Městského kulturního střediska Iveta Zenklová.

Info na www.meks-nbk.cz.