Původně řezník, nyní kontrolor pokrmů Vojtěch Ječný z Milovic je jeden z účastníků soutěže Prostřeno!, kterou vysílá Televize Prima už několik týdnů. Ta probíhá tím způsobem, že se pět soutěžících pozve navzájem do svého bytu na večeři, kterou vlastnoručně za přítomnosti televizních kamer uvaří. Ostatní hodnotí jak jídlo, tak atmosféru.

Za všechno prý může manželka Kateřina, která Vojtěcha Ječného donutila přihlásit se. „Pořád mě popichovala, až jsme sedli a vyplnili na stránkách televize obsáhlý formulář a poslali ho. Po dvou týdnech se televize ozvala,“ popisuje začátky všeho Ječný.

Samotné televizní natáčení prý bylo dost náročné. A jelikož jde o jistý druh reality show, ještě před příjezdem televize musela rodina připravit svůj příbytek na to, že by se ostatní ze soutěžících mohli podívat i do skříní. Taková jsou pravidla. Takže víkend před tím měli o zábavu postaráno. Rodina pak musela nechat svého kuchaře při natáčení samotného.

„Štáb přijel v pondělí ráno asi v půl deváté a hned jsme se vydali na nákup surovin do jednoho ze supermarketů. Neumíte si představit, jak na nás byli připravení! Já jsem ten obchod nepoznal. Všechny regály byly narvané zbožím a když jsme se blížili k pokladně, přiklusalo asi sedm pokladních v nových tričkách a fronta okamžitě zmizela. Bylo to zábavné,“ říká Vojtěch. Pak ale přišlo k samotnému natáčení v kuchyni Ječných. „Myslel jsem si, že jsem vybral jídla, která jsou velmi rychle hotova, takže natáčení bude také rychle hotové. A to jsem se mýlil. Nedošlo mi, že se musí udělat záběry z přípravy surovin i z vaření, ale také každý kout kuchyně, kde se pohybuji, zvlášť nasvítit. Byl jsem rád, že jsem těsně před příchodem ostatních před šestou večer stačil prostřít stůl,“ přiznává Ječný.

Nad popisem delikates, které Vojtěch návštěvě připravil, se člověku sbíhají sliny, aniž by je ještě vůbec viděl. Jako předkrm dostali teplý kuřecí salát s řapíkatým celerem, jako hlavní chod byla vepřová panenka plněná sušenými švestkami a anglickou slaninou s pečenými brambory v alobalu plněnými pažitkovým tvarohem a jako dezert si mohli ostatní soutěžící pochutnat na mascarpone tvarohu s ořechy v karamelu s jablky.

A jelikož Vojtěch nerad peče, dělá vždycky takzvanou vlhkou buchtu. „Jsou to moučníky, které se nepečou. Když jsem to před ostatními zmínil, už se se mnou ta vlhká buchta táhla až do konce natáčení,“ říká s úsměvem. A jak se mu vše povedlo? „Myslím, že jsem to uvařil možná nejlépe, ale v průběhu toho týdne mi došlo, že to není jen o jídle, ale i o atmosféře, kterou člověk vytvoří. Hodně to člověka v hodnocení těch druhých ovlivnilo,“ říká Vlastimil Ječný s tím, že svého rozhodnutí zúčastnit se soutěže v žádném případě nelituje a bere to jako velkou životní zkušenost.

To, jak soutěž dopadla, mohou diváci sledovat celý týden od 7. června v programu televize Prima.