Velvyslanec se v domově dočkal srdečného tradičního uvítání chlebem a solí, potom odstartoval Den Bulharska. Jordan Parvanov připomněl historii, kulturu a mnohé zajímavosti své země. Nezapomněl na česko-bulharské vztahy, ve kterých mají své historické místo tzv. bulharští Češi. Zazněly informace o působení celé řady Čechů v této balkánské zemi po osvobození z područí Osmanské říše v roce 1878.

Den Bulharska však měl i svoji gurmánskou stránku. K obědu se podávala fazolová polévka čorba, dále musaka s jogurtem, což jsou zapečené brambory s masem a rajčaty. Sladkou tečkou byl dýňový závin tikvenik. Poté ho na radnici uvítal starosta Jaroslav Červinka a místostarosta Miroslav Holas. Během diskuse se otevřela možnost partnerské spolupráce s některým lázeňským městem v Bulharsku. Na závěr své návštěvy ještě pobesedoval se studenty poděbradské Střední zemědělské školy.