Pod jejíma zkušenýma rukama na rehabilitaci prošli například bývalá československá reprezentantka v gymnastice Eva Bosáková, nymburský nezdolný rocker Otomar Kouřík nebo novinář a spisovatel Jaroslav Kmenta, který má za sebou trilogii o králi podsvětí Mrázkovi.

Doma v útulné kuchyni poblíž nymburského nádraží kraluje Petra ve svém království, aby zasytila své dva syny – Štěpána (19) a Jeana – Marii (9). „Je to luxus,“ hlásí nad talířem právě připraveného švýcarského jídla rösti starší Štěpán. Jean – Marie neříká nic, nemá čas. Je první s jídlem hotový.

Rösti je nejlepší se sýrem Gruyer
Ale pojďme pěkně po pořádku. Už jsme zmínili, že Petra připravila tradiční lidové jídlo ze Švýcarska s názvem rösti. „Mám ten recept od kamaráda ze Švýcarska , který se tady usadil. Je to rychle udělané a výborně to chutná. Ovšem důležitý je v tomto jídle švýcarský sýr Gruyer. Ten v Nymburce neseženete, ale v Praze asi ano, nahrazuji ho eidamem,“ říká Petra, která podle jejich slov vaří ráda.

Rösti zvládne každý, recept je jednoduchý, můžete si ho vystřihnout na jiném místě této stránky a vlepit do své kuchařské knihy. „Je to vlastně jídlo z brambor, což je hlavní surovina. Uvařené brambory ve šlupce oloupete a nastrouháte nahrubo na talíř,“ začíná svou přípravu Petra. Oba synové se však neváhají do strouhání zapojit. Odměna pak bude sladká.

Rösti jako lidovka
„Na pánev dáte sádlo a zpěníte cibuli nakrájenou na kolečka, kterou trochu posolíte. Potom smažíte i s bramborami a na kostičky nakrájenou slaninou. Ta se dá nahradit špekem nebo klidně i buřtem. Slanina pustí šťávu,“ pokračuje Vernerová a kuchyní už to voní, že se nemohu dočkat výsledku.
Rösti je podle Petry ve Švýcarsku lidové jídlo, stejně jako u nás třeba bramborák. „No asi by bylo Švýcarům špatně z česneku, s kterým se v bramboráku nešetří,“ směje se kuchařka. Té to v bílém úboru sluší a je vidět, že se za plotnou umí bravurně ohánět.

Všude ochutnám jinou kuchyni
Ptám se Petry, zda při návštěvě cizích zemí ochutná vždy typické jídlo pro tu kterou krajinu. „Určitě. Když se vrátíme do Švýcarska, mají tam výtečné sýrové fondy. To je omáčka připravená ve speciálním litinovém hrnci na kahánku. Přijde tam sýr, česnek a kapička třešňovice. Sedíte u stolu s přáteli a každý sám si v omáčce obalí bagetu. Je to také rychlé a příjemné jídlo,“ má s fondy zkušenosti Vernerová. Na Slovensku musela ochutnat halušky s brynzou, ve Francii koňský steak.

Mezitím se našemu rösti na kamnech daří, Petra směs promíchá, přidá sůl a pepř. Celé to může dohromady trvat tak dvacet minut.
Starší syn nejí ve škole, tak je Petra nucená vařit téměř každý den. „Nestěžuju si, vaření mě baví,“ přiznává bez mučení.

Troufnu si i na svíčkovou
Vaří hlavně českou kuchyni. „Tak třeba domácí bramborové knedlíky, bramborový salát a troufnu si i na svíčkovou,“ říká Petra
V přípravě vepřového řízku se za léta prý vypracovala k dokonalosti. Maso nejprve nakládá.

„Často vařím rizoto se vším možným. To mám moc dobrý, hlavně díky rýži Thai Jasmine, kterou jsem objevila v prodejnách u Vietnamců, ta se dá jíst samotná,“ chválí Petra v kuchyni.

Švýcarské rösti je skoro hotové. „Přiklopím placku talířem, na talíř ji obrátím a dám péct z druhé strany. To už mám nacvičený grif. Škoda, že mám jen eidam, ten sýr Gruyer dává jídlu výraznější chuť,“ doplňuje Petra, která se udržuje v kondici a sportuje.

Cvičí power jógu a pillates, což je komplexní zpevnění těla. To má jistě ze své dlouholeté praxe a je tak trochu postižená v tom dobrém slova smyslu svým povoláním. Na rehabilitaci pracuje téměř dvacet let.

Asi nejvíc mi chutná řízek
Zajímá mě, co klukům od mámy nejvíc chutná. „Mně chutná asi nejvíc řízek,“ neváhá Jean – Marie a odchází blbnout s boxeří fenkou Gill. „Miláčku,“ pokouší ji z vedlejšího pokoje. Štěpán má sluchátka na uších a je o něco málo sdílnější: „Máma výborně vaří rizoto, kuřecí se žampiony na smetaně, nebo právě rösti, to je prostě luxus.“

Jídlo je hotové, vůně linoucí se z pánve už naladila všem chuťové kanálky. „Dobré je si k tomu vzít rajče, papriku, či nakládanou okurku. Pije se k tomu bílé víno,“ zakončí svůj přípravný obřad Petra. Usedáme za stůl. Z talířů se kouří a po jídle se jen zakouřilo. „Kluci, ještě mi tam trochu směsi zbylo, udělám vám to večer,“ potěší domácí strávníky máma.

Překvapení v troubě
Mně připravené jídlo chutnalo moc, trochu totiž připomíná francouzské brambory, které můžu na všechny možné způsoby.

V troubě ovšem čeká ještě jedno překvapení. Koláč.
„Moc nepeču, na to je kabrňák moje máma, ta peče často, i malé posvícenské koláčky. Já jsem upekla linecký koláč s jablky a se skořicí,“ usmívá se Petra a hned koláč krájí. Opět se mu nedá vytknout vůbec nic. „Je možná trochu sladší,“ komentuje svůj výtvor Petra.

Dal jsem si za domácí úkol, že recept na rösti sám vyzkouším. A poptám se po švýcarském sýru Gruyer.
Jídlo bylo totiž výborné, až lahodné. Kdybych měl Petru Vernerovou oznámkovat jako kuchařku a měl na to pět hvězdiček, dostane bez mrknutí plný počet.

VIZITKA – PETRA VERNEROVÁ se narodila v roce 1971 v Nymburce. Pár let žila v Praze a Příbrami, aby se do Nymburka zase vrátila. Vystudovala zdravotnickou školu – obor rehabilitační pracovník v Příbrami. Od té doby se tomu věnuje. Pomáhá lidem od bolestí zad, kloubů, vrací bolavá těla do svých kůží po různých úrazech nebo sportovním přetažení. „Lidi budou pořád chodit, protože necvičí a nechtějí zhubnout,“ říká zkušeně Petra Vernerová. Mnoho pacientů se k ní vrací. Petra má pro lidi vzkaz: „Doporučuju všem, aby neustále mysleli na to, jak stojí a chodí.“ Pod jejíma rukama prošly stovky lidí. Petra sportuje, cvičí power jógu a pillates, to je cvičení na komplexní zpevnění těla. Kromě toho opravdu ráda vaří, sleduje klubové filmy a poslouchá hudbu. Má dva syny – Štěpána (19) a Jeana – Marii (9). Celkem novým členem rodiny je štěně boxera – fenka Gill.

Recept na švýcarské Rösti
Co potřebujeme:
brambory uvařené ve slupce, 10 až 15 dkg slaniny nebo špeku,
2 cibule, sýr Gruyer (možné nahradit naším eidamem), sádlo, sůl, pepř
Příprava:
Na pánvi rozpustíme sádlo, přidáme na půlkolečka nakrájenou cibuli, kterou trochu osolíme. Potom přidáme předem nastrouhané brambory a slaninu. Ta pustí šťávu. Přidáme sůl a pepř. Na konec přidáme nastrouhaný sýr, suroviny promícháme a pečeme. Pak přiklopíme placku mělkým talířem a obrátíme ji na něj. Začínáme péct i z druhé strany. Jako příloha je vhodná paprika, rajské jablko, nakládané okurky nebo křenové zelí.