Prvním místostarostou byl zvolen Bořek Černý, druhou místostarostkou Stanislava Tichá. Ta se stala zastupitelkou až ve chvíli, kdy ji místo uvolnil původně zvolený a časově vytížený volejbalový trenér Vojtěch Věchet.

Jednání ve velkém sále Obecního domu začalo v pondělí v 17 hodin. Úvod schůze řídil dosavadní starosta Pavel Fojtík (Změna pro Nymburk). Po určení volební komise a dalších formalitách došlo na očekávaná hlasování. Opozice navrhla na post starosty dosavadního místostarostu Jana Rittera (Nymburští demokraté), který pak během několik desítek minut představil přítomným prezentaci současných nymburských projektů.

Nově se rodící koalice podle očekávání nominovala na starostu Tomáše Macha, který se uvedl krátkou osobní vizitkou. Hlasování se odehrálo veřejně a potřebných 11 hlasů dostal Tomáš Mach. Čtyři zastupitelé byli proti, šest se jich zdrželo hlasování.

Úvodní projev

„Vedli jsme férovou a pozitivní kampaň. V tomto duchu chceme vést i město. Chceme, aby po čtyřech letech existoval jediný vítěz: nymburský občan a město,“ řekl v úvodním děkovném projevu Mach.

Vzápětí se veřejně hlasovalo i o obou místostarostech. Bořek Černý ani Stanislava Tichá neměli protikandidáty a v hlasování získali oba kromě koaličních i jeden opoziční hlas. Jinými slovy, pro hlasovalo vždy 12 zastupitelů.

Bezproblémové bylo i dovolení sedmičlenné rady města. V té podle avizovaného scénáře usednou kromě starosty a místostarostů Zdeněk Vocásek, Aleš Toman (oba ODS), Miloš Petera (ČSSD) a Petr Šmíd (NsK). Posledně jmenovaný se stal i předsedou finančního výboru.

První zádrhel

Prvním zádrhelem byla až volby předsedy kontrolního výboru, který podle zvyku obsazuje kandidát opozice. Ta navrhla Ivana Černovského (Nymburští demokraté), ovšem ten získal v hlasování jen 9 hlasů a neprošel. Což se okamžitě stalo terčem kritiky nové opozice.

„Je vidět, jak zástupci koalice drží dohody. Při jednání s panem Peterou bylo toto předem dohodnuto,“ uvedl Pavel Fojtík. Miloš Petera připustil, že jméno Ivana Černovského zaznělo jako návrh. „Nikde však nebylo řečeno, že jej podpoříme,“ bránil se někdejší starosta.

Situace si vyžádala první přestávku, po níž se opozice znovu pokusila navrhnout na pozici předsedy kontrolního výboru Černovského. Opakované hlasování však už Tomáš Mach, který se po svém zvolení ujal řízení schůze, nepřipustil. Po další přestávce a společném jednání zástupců koalice i opozice byla navržena opozicí dosavadní místostarostka Adriena Gabrileová (ANO 2011), kterou pak zastupitelé bez problémů jako předsedkyni kontrolního výboru schválili.

Komunální volby

Připomeňme, že komunální volby před měsícem vyhrálo hnutí Nymburk s klidem se ziskem 26% hlasů. Na druhém místě skončili Nymburští demokraté (14%) a třetí Změna pro Nymburk (13%). Na čtvrtém místě figurovalo hnutí ANO 2011 (10%). Vítězné hnutí podle očekávání oslovilo k jednáním strany na 5. a 6. místě, tedy ODS a ČSSD.

Společně tak vytvořili novou koalici, která má v jedenadvacetičlenném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 11 hlasů. Dřívější vedení města tvořené Změnou pro Nymburk, Nymburskými demokraty a hnutím ANO 2011 skončilo v opozici. Spolu s nimi i Aleš Omáčka zvolený za hnutí Zdravý Nymburk.

Nové vedení města NymburkStarosta: Tomáš Mach (NsK)
1. místostarosta: Bořek Černý (NsK)
2. místostarostka: Stanislava Tichá (NsK)
zbylí členové rady: Zdeněk Vocásek, Aleš Toman (oba ODS), Miloš Petera (ČSSD), Petr Šmíd (NsK)

Poděbradská sportovní hala Bios u Labe se promění k nepoznání
Začíná přestavba sportovní haly, školy musí na tělocvik jinam
Utonulou ženu našli v Labi na Vesláku.
V Labi u Vesláku našli mrtvou ženu