Více než sto lidí si přišlo poslechnout názory bývalého náčelníka Vojenské zpravodajské služby České republiky a generála v záloze, který je dnes považován za uznávaného experta v oblasti bezpečnosti.

Šándor hovořil na téma současné situace v Rusku a na Ukrajině. V rámci toho zmínil jak aktuální kauzu s nervovým jedem novičok, tak i čtyři roky starý spor o poloostrov Krym a nadále přetrvávající krizi. "Ukrajina měla před rokem devadesát stejné HDP jako Polsko, dnes má pouze čtyřicet procent toho, co měla předtím. Pokud se situace nezlepší, tak další migrační vlna může klidně přijít z Ukrajiny. Je to konflikt za rohem," upozornil Šándor na potencionální nebezpečí, které Evropě hrozí.

Vizualizace města s představou přednádražního prostoru.
Co s budovou nádraží? SŽDC ji chce zbourat!

Mezi další témata přednášky pak zařadil setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem a s tím související likvidaci všech jaderných zbraní z Korejského poloostrova.

Dnes často diskutovanou otázku migrace pak bezpečnostní poradce okomentoval slovy: "V Česku jsme migrační krizi nikdy neměli. My jsme si ji uměle vytvořili a institucionalizovali ji, čehož následně využili někteří politici, kteří si z toho udělali výtah k volební moci."

Závěrem ještě zkritizoval nepřipravenost státu na případný blackout, tedy rozsáhlý výpadek elektrické energie, a nedostatečné financování české armády.

Návštěva Poděbrad byla pro Andora Šándora jednou z mnoha zastávek. Na podobné téma přednášel již například v Čáslavi, Ledči nad Sázavou nebo Nymburce.

"Dostali jsme od kolegyně, která panu generálovi toto turné uspořádala, nabídku. Tak jsme se se souhlasem města rozhodli, že uspořádáme přednášku i u nás v knihovně," vysvětlila vedoucí městské knihovny Vladimíra Zemánková. V podobných besedách prý budou po skončení letních prázdnin pokračovat. Na začátku října se tak mohou návštěvníci knihovny těšit třeba na setkání se spisovatelkou a herečkou Ivankou Devátou.

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch navštívil nymburskou nemocnici.
Ministr slíbil přímluvu zdravotnické škole kvůli sestrám