Jsou zdravotní problémy lidí bydlících v sousedství provozu způsobeny právě technologiemi používanými v této firmě, nebo je to jen shoda náhod? 
 Faktem je, že na Zálabí od začátku roku něco silně zapáchá. Zálabáci sdružení do o.s. Permanent ukazují celou dobu právě na firmu AZOS 
a jejich cílem je úplné zastavení provozu.

Při oznamování záměru, udělování povolení, posuzování vlivu na životní prostředí v průběhu loňského roku byl celý, v současné době kontroverzní, způsob podnikání v nevyužívané hale bývalé ZOMky označen jako „Provoz povrchových úprav v průmyslové zóně města Nymburk." Nikdo si pod tím nepředstavoval kataforézní lakování, zinkování a další chemické a elektrochemické procesy, při kterých by se měly do ovzduší dostávat nebezpečné látky.

„Přehlédli jsme to, nevěnovali jsme tomu dostatečnou pozornost, protože nás nenapadlo, že by nám před barák město dovolilo umístit nebezpečný chemický provoz," říká dnes Jaroslav Vajnlich, jeden ze Zálabských. Členové Permanentu viní právě vedení města, že je o tomto plánu dostatečně neinformovalo. Potvrzuje to i tajemnice městského úřadu Jana Motejlková, která v odpovědi na dotaz Permanentu doslova píše: „V místním tisku, rozhlase či jiným v dotčeném území obvyklým způsobem záměr zveřejněn nebyl."

Zveřejnění záměru provozovat v Nymburce zinkovnu bylo ze strany města pouze prostřednictvím klasické 
i elektronické úřední desky. To většinou stačí, ale u takto citlivého tématu je to s podivem. Že by zpočátku vedení města nepřikládalo chemickému provozu a možnému dopadu na zdraví obyvatel takovou váhu?

Členové Permanentu se začínají o dění kolem AZOSu zajímat až ve chvíli, kdy je obtěžuje silný zápach a některým způsobuje vážné zdravotní problémy. Začínají napadat úřední rozhodnutí, snaží se zpochybnit dokument EIA 
o vlivu provozu na životní prostředí. Na vše je ale už pozdě. Majitel firmy AZOS Petr Šimák už v té době má všechna potřebná povolení a rozhodnutí a drží v ruce neprůstřelné argumenty, navíc si je jistý, že z jeho provozu škodliviny neunikají. Nikdo z účastníků všech řízení nenašel na provozu firmy nic, co by neumožňovalo povolit provoz v průmyslové zóně.

Za pravdu dalo Petru Šimákovi i měření imisí státním zdravotním ústavem, které neobjevilo žádné nadlimitní koncentrace nebezpečných látek ve spadu. „Nad rámec všech doporučení a příkazů jsme instalovali další filtry a nebyla to malá investice," řekl Šimák.

Jenže podle slov Miroslavy Štěrbové z Permanentu právě 
v době měření byl na Zálabí krásný čistý vzduch. „AZOS téměř nejel. Některé noci se tam nesvítilo a některé dny byla linka v provozu třeba jen pár hodin," je si jista Štěrbová a volá po opětovném měření.

To doporučuje i odborník na vliv chemických látek 
v ovzduší na lidské zdraví Miroslav Šuta. „Doporučuji ověřit jaké látky by mohly odpovídat zdravotním problémům místních lidí a žádat buď doplnění už provedených měření, případně zadat vlastní nezávislé měření," nabádá Šuta.

Takové měření ale není levná záležitost a členové Permanentu na něj rozhodně prostředky nemají. Opět tak upírají zraky směrem k radnici. „Peníze na opětovné měření by se v rozpočtu určitě našly, jde přeci o zdraví lidí. My se ale 
v současné době nemáme čeho chytit, protože nikdo z lidí, kteří mají zdravotní problémy, podle mých informací, nebyl na komplexním lékařském vyšetření. Což jsem jim doporučoval hned od začátku," tvrdí místostarosta Zdeněk Vocásek.

Jedno zásadní povolení ale firmě AZOS doposud chybí. Jde o kolaudační rozhodnutí na výrobní prostory. Na úterý je oznámeno veřejné jednání 
o vydání dodatečného povolení na stavební úpravy hlavního i pomocných výrobních objektů. Odborníci na tuto problematiku oslovení Nymburským deníkem se shodují, že složitost našich zákonů a nepřehlednost konkrétně stavebního zákona firmy tlačí do toho, aby zákon obcházely a šly cestou právě dodatečných povolení za cenu pokut a sankcí.

Není tedy nic divného, že tímto směrem se legislativě za dost snaží učinit i firma AZOS. Kdyby přesně v době, kdy zinkovna na Zálabí spustila provoz, nezačaly také zdravotní problémy lidí v sousedství, zřejmě by nad tím kde kdo mávl rukou. Nyní je to ale pro členy sdružení Permanent jeden 
z posledních způsobů, jak AZOSu zkomplikovat život.

Ředitel firmy Petr Šimák opakovaně poukazuje na to, že kdokoliv po dohodě může provoz firmy navštívit a sám se přesvědčit, že je u nich vše 
v pořádku. „Pochopitelně mi jde o to, aby naši firmu lidé vnímali pozitivně a už vůbec si netroufám zpochybnit zdravotní komplikace lidí na Zalábí. Jsem ale přesvědčen, že my nejsme tím viníkem," konstatoval před časem Petr Šimák.

--