Výsledná zpráva potvrdila, že limity pro spad nebyly překročeny ani na jednom z měřených míst. Na druhou stranu tento způsob analýzy imisí nedokáže zachytit okamžitý výkyv, což je právě problém, který trápí obyvatele Zálabí.

„Výsledek říká, že v době měření, tedy od 29. dubna do 
9. května, nebyly na třech měřených místech překročeny zákonné koncentrace škodlivých látek v ovzduší. Netvrdím, že v té lokalitě problém není, deklaruji, co přineslo měření. Tento způsob sběru vzorku nedokáže reagovat na okamžité překročení limitů 
v krátkých časových úsecích. Výsledek je tedy vlastně průměrem," vysvětlil metodiku Josef Fabián ze Zkušební laboratoře Hradec Králové, který zprávu vypracoval.

Podchytit okamžité koncentrace v době, kdy lidé zápach ucítí, by bylo možné jiným způsobem měření. „Můžeme zapůjčit přístroje, které budou manuálně ovládány uživateli ve chvíli, kdy ucítí zápach," nabídl Josef Fabián.

Vedení města se nechce spokojit jen s jedním výsledkem měření imisí. „Zítra budeme mít k dispozici i protokol z měření emisí. Situací se bude zabývat rada města a rozhodně chceme problém vyřešit. Doporučil jsem lidem, kteří mají zdravotní problémy, ať se nechají komplexně vyšetřit. Jde přeci jen o zdraví a nechceme to brát na lehnou váhu," uvedl místostarosta Zdeněk Vocásek. 

Jaroslav Vajnlich ze Zálabí, který je s rodinou vystaven přímému náporu zřejmě nebezpečného spadu, říká, že byl na běžném vyšetření krve 
a moči, to ale žádné zvýšené hodnoty nezaznamenalo. „Musím si najít čas na celkové vyšetření, to je ale vzhledem 
k mému pracovnímu vytížení a krátkých ordinačních dobách specializovaných pracovišť složité," přemýšlí Vajnlich.

K samotnému problému 
s nepříjemných zápachem uvádí, že po dobu měření zaznamenal jen třikrát slabý závan. Minulý týden se ale situace opět zhoršila. „Toto úterý kolem 19. hodiny, jsme opět nemohli dýchat, bylo to strašné," je už zoufalý Vajnlich. Na druhou stranu přiznává, že byl s dalšími lidmi ze Zálabí přímo v provozu firmy Azos a nikde nic podezřelého nenašel.

„Musím potvrdit, že nás ředitel Azosu provedl celým závodem a mohli jsme jít kamkoliv, nic před námi neschovávali, byli jsme všude. Doslova jsem strkal hlavu do všech kádí a sudů, mnul v ruce odpadový jíl, ale nikde jsem nezaznamenal ten nezapomenutelný zápach, který nás pravidelně na Zálabí obtěžuje a konkrétně mé rodině způsobuje vážné zdravotní problémy," neví si rady Vajnlich.

Výsledek měření komentuje ředitel firmy Azos CZ Petr Šimák slovy: „Měření potvrdilo to, co od začátku říkáme. Vše máme nastaveno na daleko přísnější limity, než ukládá zákon. Provedl jsem provozem členy občanského sdružení Permanent a nic špatného nenašli. Konečně se už bavíme otevřeně a snad i lidé ze Zálabí pochopili, že i já chci zjistit, co jim způsobuje popisované problémy. Pochopitelně budu rád, když se úplně vyloučí vliv našeho provozu," říká Petr Šimák. Poukazuje zároveň na to, že této technologii výroby se firma věnuje od roku 1995 a na žádném z míst, kde společnost působila, neměli problémy.
To potvrdil Jan Feranec, vedoucí odboru životního prostředí na Městském úřadu v Přelouči, kde Azos podnikal. „Za celou dobu působení firmy jsme neměli jediný problém, jedinou stížnost a nedošlo k žádné havárii," řekl Feranec.

„Pojďme dál hledat, kde problém vzniká. Nad rámec povinností jsme objednali filtry na zachytávání mikroskopických látek v aerosolu, který odchází 
z fabriky. Nechceme, aby lidé měli zdravotní problémy, ale náš provoz nebude tím viníkem," je přesvědčen ředitel Šimák.