Oslava 85 let od prvního výjezdu autobusové linky Praha – Poděbrady proběhla v sobotu v Poděbradech v okolí Zimních lázní a nakonec i v nich. První autobus vyrazil na pravidelnou linku 
v roce 1929.

Pohoda, úsměvy, vzpomínky i účast České televize. To vše provázelo tuto autobusáckou a pasažérskou slávu.

Do Poděbrad přijely z Prahy dva autobusy plné lidí, a to staré Škoda 706 RO a Škoda RTO. Nezúčastněný pozorovatel si mohl chvíli myslet, že se ocitl v 60. či 70. let minulého století.

„Linku zřídily České dráhy, tehdy ještě ČSD, protože potřebovaly vykrýt malé vesničky, kde nevedla trať. Vůbec první linky autobusů zřizovaly pošta a dráhy," upozornil na důležitý faktor organizátor akce a jednatel ČSAP Nymburk Alois Koutek.

V budově Zimních lázní dokonce pořadatelé vystavili 
i starý stojan s jízdním řádem. „Poprvé se tahle linka jela přesně 15. ledna 1929 z pražského náměstí Republiky, v Poděbradech se končilo před Lázeňským hotelem, dnes Libeňský. Cesta trvala hodinu 
a čtyřicet minut. V té době se na autobusových zastávkách objevily inzeráty taxikáře, který nabízel stejnou trasu za jednu hodinu (smích)," uvedl Koutek.

Nymburska se tato trasa týká například Přerova, Starého Vestce, Velenky, Sadské nebo Kostelní Lhoty. Dnes jezdí pravidelná linka téměř každou hodinu. Trasa se časem prodloužila do Semic a Kolína.

Na stěně Zimních lázní znázorňuje jeden z obrazů Jiřího náměstí a právě projíždějící jeden z prvních autobusů značky Škoda Laurin & Klement.

Oslav se zúčastnil také současný poděbradský starosta Ladislav Langr. Ten připomněl s rokem 1929 i různá výročí spojená se slavnými jmény. „V roce 1929 se narodila například režisérka Věra Chytilová nebo herec Bud Spencer. Narodila se i tato linka. Musím se přiznat, že mě naučila brzo vstávat a chodit na autobus včas. Jezdil jsem totiž do Prahy na vysokou školu a autobus měl tehdy ještě takový přívěs. A tam se v zimě netopilo. Takže když jsem chtěl sedět v teple, nesměl jsem dobíhat na poslední chvíli," zavzpomínal Langr.

Zajímavým momentem bylo i odhalení obrazu, kdy na Jiřího náměstí projíždí tramvaj. Filmoví znalci vědí, že jde o povídku Tramvaj do Poděbrad, která se objevila v roce 1987 ve filmu Přátelé Bermudského trojúhelníku.

Josef Káninský: Linku jsem jezdil 15 let

Řidič autobusu, Poděbraďák Josef Káninský, jezdil linku Poděbrady-Praha 15 let. „Pracoval jsem u ČSAD 40 let, od roku 1962 do roku 2002. Vždycky jsem jezdil dva dny a pak měl dva dny volno. Třikrát za den jsem se otočil. První linka vyrážela z Poděbrad ve 4.05, zpátky jsem byl ve 22 hodin. Vozil jsem lidi hlavně do práce a zpět."