Proč? „V případě nálezu zraněného zvířete vás aplikace, ať už jste kdekoliv, odkáže na nejbližší záchrannou stanici, poskytne kontakt a umožní vám spojení," popsal ve zkratce funkčnost aplikace vedoucí stanice Luboš Vaněk.

Čtěte také: Vědci v šoku. Polovina druhů motýlů poletuje u Milovic

Aplikace na základě polohy telefonu určuje spádovou záchrannou stanici, které je možné se ihned dovolat stisknutím „Volat pomoc". Nálezce zraněného zvířete může sdílet svoji aktuální polohu se záchrannou stanicí, popřípadě vložit vlastní bod do mapy a sdílet polohu tohoto bodu. Díky tomu už nebude docházet k časovým prodlevám, kdy není zachránce schopen přesně určit místo nálezu zraněného zvířete. „Při sdílení polohy je možné do SMS nebo emailu vložit fotografii zraněného zvířete. Vždy se nejprve poraďte se záchrannou stanicí, zda jejich telefony podporují příjem MMS," radí autoři aplikace Miroslav Poživil a Tereza Štočková.

Aplikace zobrazuje záchranné stanice podle vzdálenosti od polohy telefonu s tím, že spádová stanice je označena červeným domečkem (ne vždy je spádová stanice ta nejbližší). „Po konzultaci je možné zraněné zvíře dovést přímo na záchrannou stanici, ke které je možné se nechat přímo navigovat," vysvětlují autoři zlepšováku.

Přímo z aplikace je také možné darovat finance pro centrální sbírku, popřípadě konkrétní záchrannou stanici. „Finanční podpora od každého dárce pomáhá zachránit více zvířecích přátel," doplnili autoři nápadu.

Čtěte také: Pošta v Dymokurech bude. Pomohl i Nymburský deník