K hlasování je potřeba otevřít odkaz https://www.mamevybrano.cz/soutez-hlasovani-1-kolo, kde je potřeba zadat požadované údaje a číslo sbírky, což je v případě Glorietu 240. Ze 47 adeptů v kraji postoupí jen jeden do finálového kola. V něm se rozhodne, v jakém poměru si jednotlivé projekty rozdělí 100 tisíc korun.

Nové štítky se právě rozlepují na lampy veřejného osvětlení v Nymburce.
Nové štítky na lampách mohou zachraňovat životy

Altán Gloriet je jedinou památkou svého druhu v lázeňském městě a nalézt jej lze v zahradě evangelické farnosti. Je přístupný ze dvou stran. Jeho první patro lze navštívit ze schodiště z terasy u Labe, druhé pak z farní zahrady z Husovy ulice. Gloriet je jednopatrový vyhlídkový altán s vyloženým balkonem s vyhlídkou na Labe. Postaven byl v roce 1820 v slohově čistém klasicistním stylu. Kulturní památkou je od roku 1958.

Postupně však chátral a nutné opravy začaly až v posledních letech. Nejdříve byly vybudovány svody dešťové vody, zajištěna klenba, zpevněny základy a opěrné zdi. Poté dostal altán novou omítku, opraveny byly podlahy, okna i dveře a došlo k rozvodu elektřiny po objektu. V další etapě prošla základní opravou terasa. Ta se dočkala například odvodnění, opraveno bylo schodiště. Na další potřebné opravy terasy je však nutné sehnat peníze.

Polabské muzeum otevírá odloženou výstavu o králi Jiřím z Poděbrad.
Královská výstava prozradí fakta o Jiřím z Poděbrad
Revoluční ulice je po zásadní rekonstrukci.
Žižkovská tepna září novotou