Podle okupačních sil musí místní obyvatelé oblast opustit kvůli ostřelování a údajné hrozbě teroristických útoků ze strany Kyjeva. „Všichni civilisté musí Cherson okamžitě opustit,“ citovala z prohlášení okupačních úřadů agentura Reuters.

Ruskem dosazení představitelé Chersonské oblasti již v uplynulých dnech oznámili, že kvůli pokračující ukrajinské ofenzivě evakuují na levý břeh Dněpru civilní obyvatelstvo. Během týdne prý chtějí takto přesunout 50 až 60 tisíc lidí.

Ruský prezident Vladimir Putin
Další eskalace? Putin vyhlásil ve čtyřech okupovaných oblastech stanné právo

Podle agentury Reuters už několik dní řeku překračují tisíce civilistů a poslední varování úřady vydaly se zvýšenou naléhavostí. Její reportéři ve městě Olešky, které se nachází na východním břehu Dněpru, viděli připlouvat lidi na říčních člunech naložených také krabicemi, taškami a nechyběla v nich domácí zvířata. Jedna žena nesla v jedné ruce batole, ve druhé psa, popisuje Reuters.

Lidé poté čekali na autobusy, které je odvážejí na poloostrov Krym, jenž Rusko v rozporu s mezinárodním právem anektovalo v roce 2014. „Opravdu jsem nechtěl (odjet), mám stále práci,“ řekl agentuře jeden z obyvatel. „Chtěli jsme zůstat tady v regionu, ale teď nevíme,“ dodal.

Některé okupační úřady však navzdory poslední výzvě k opuštění města zvaly obyvatele, kteří v Chersonu zůstávají, aby se dnes zúčastnili „večera ruské literatury, hudby a umění“ v místním Paláci kultury, podotkl Reuters.

Ruský voják hlídkuje v Mariupolu na snímku z 18. května 2022.
Ukrajina postupuje. Rusko se chystá stáhnout armádu z Chersonu, tvrdí USA

Cherson, ležící u ústí Dněpru do Černého moře, měl před válkou přibližně 280 tisíc obyvatel. Stal se prvním velkým ukrajinským městem, kterého se Rusové zmocnili po letošním únorovém vpádu na Ukrajinu. Následně ruské vojsko získalo kontrolu nad velkou částí Chersonské oblasti, ukrajinským silám se ale od léta podařilo několik okupovaných obcí osvobodit.

Ukrajinský generální štáb ve své večerní operační svodce uvedl, že jednotlivé ruské jednotky nadále opouštějí okupované území Chersonské oblasti. „Podle dostupných informací nepřítel zcela opustil obce Čarivne a Čkalove. Z Beryslavu jsou evakuováni důstojníci a zdravotnický personál,“ napsalo velení ukrajinských sil, podle něhož se stále častěji objevují případy rabování a okrádání místních obyvatel ruskými silami. „Okupanti se (v Chersonu) zmocňují aut místních obyvatel a snaží se opustit město pomocí přívozu v oblasti (poškozeného) Antonivského mostu,“ tvrdí ukrajinský generální štáb.

Vzájemná obvinění

Ruské ministerstvo obrany dnes uvedlo, že jeho síly odrazily ukrajinský pokus o prolomení linie v Chersonské oblasti, Kyjev se k tomuto tvrzení nevyjádřil. Podobné informace jednotlivých bojujících stran není možné nezávisle ověřit. Obě strany se v uplynulých dnech rovněž navzájem obvinily z plánování útoku na přehradu Kachovské vodní elektrárny, protržení její hráze by v části regionu způsobilo katastrofu v podobě povodně. Zařízení je rovněž důležité pro výrobu elektrické energie.

Následky bojů ve městě Izjum v Charkovské oblasti na Ukrajině, 13. září 2022
Horory války. Lidé v Izjumu zažívali teror, okupanti zabili i malé děti

Ruskem dosazení úředníci se podle některých informací zoufale snaží proměnit Cherson v pevnost a pokoušejí se přesunout desítky tisíc obyvatel, poznamenala dnes agentura AP.

Zatímco okupační úřady tvrdí, že přesuny jsou dobrovolné, někteří ukrajinští činitelé podle AP vyjádřili obavy z možného nuceného přesunu obyvatel do Ruska nebo na území okupované invazní armádou.