Deník Die Presse na svých internetových stránkách uvádí, že Schallenberg znovu odmítl, aby se omezení vztahovala na všechny obyvatele Rakouska, včetně očkovaných a těch, kteří covid-19 v nedávné době prodělali.

Uzávěra se podle něho nesmí vztahovat na lidi, kteří se sami před koronavirem chrání prostřednictvím očkování. "Solidaritu" s neočkovanými v podobě celostátní karantény odmítá.

Vídeň v době koronaviru
Vídeň jde tvrdě proti neočkovaným. Přestane uznávat testy na covid

Zavést drastická opatření pro lidi, kteří nejsou očkovaní ani covid-19 v nedávné době neprodělali, se doposud chystaly jen Horní Rakousy sousedící s Jihočeským krajem. Epidemická situace v této spolkové zemi je nejhorší v celém Rakousku. Hornorakouské úřady plánovaly, že lidé bez vakcíny, kteří covid-19 neprodělali, budou smět opustit domov jen v nutných případech, například kvůli cestě do práce nebo nákupům nezbytného zboží.

Adventní trhy ve Vídni 

V rakouských nemocnicích nyní leží 2294 pacientů s koronavirovou infekcí, z toho 436 na jednotkách intenzivní péče. Od začátku pandemie covidu-19 se v Rakousku, které má asi 8,9 milionu obyvatel, koronavirem nakazilo 934 950 lidí, 11 641 z nich zemřelo.

Testování obyvatel na Slovensku během epidemie koronaviru
Lež o slovenském očkování: přeřek televizního moderátora zneužili dezinformátoři

Za zhoršující se epidemické situace začínají dnes ve Vídni adventní trhy, platí na nich ovšem přísná hygienická opatření. Ke stánkům s dárky a občerstvením mohou jen lidé, kteří jsou očkovaní nebo se nedávno z covidu-19 uzdravili. Loni se obyvatelé rakouské metropole museli kvůli pandemii bez tradičních vánočních trhů obejít.