Otřes v dole Zofiówka spojený s prudkým únikem metanu podle sdělení polské firmy nastal v 03:40 v hloubce asi 900 metrů. "V okolí nehody bylo 52 pracovníků, 42 jich vyšlo (z dolu) vlastními silami," uvedla v sobotu ráno společnost Jastrzembska Spólka Wenglowa (JSW), která důl vlastní. 

"Jsou další zdrcující zprávy ze Slezska," napsal o neštěstí polský premiér Mateusz Morawiecki. Dodal, že je v myšlenkách a modlitbách spolu s pohřešovanými, ke kterým se teď snaží dostat záchranáři.

Svatá Barborko, opatruj je! To stojí na transparentu před dolem KWK Pniówek v Pawłowiciach v Horním Slezsku nedaleko polsko-české hranice, kde během dvou dní v oblasti porubu N-6 tisíc metrů pod zemi třikrát vybuchl plyn metan.
Drama v polském dole nekončí. V Pawłowiciach zazněla třetí exploze

Společnosti JSW patří také černouhelný důl Pniówek na jihu Polska, kde po středečním výbuchu metanu přišlo o život pět lidí a dalších sedm se pohřešuje. Záchranou operaci JSW v pátek ukončila s tím, že oblast, kde zůstalo pět báňských záchranářů a dva horníci, je příliš nebezpečná a vyslání dalších týmů by bylo nezodpovědné.

Polsko, které je z velké části závislé právě na uhlí, zažilo v posledních letech několik důlních neštěstí. Například loni v uhelném dole Myslowice-Wesola na jihu země při závalu zemřeli dva horníci. V roce 2018 při důlním neštěstí v dole Zofiówka na jihu Polska zahynulo pět horníků.

V dole Zofiówka se záchranáři pokoušejí dostat k pohřešovaným horníkům, ale překážku představuje velká koncentrace metanu, uvedlo vedení JSW na tiskové konferenci. Oproti situaci v nedalekém dole Pniówek nedošlo v dole Zofiówka ke vzplanutí či výbuchu metanu, ale záchranáře od pohřešovaných dělí mnohem větší vzdálenost, místo 300-400 metrů jako v dole Pniówek jde nyní asi o 2300-2500 metrů.

"Chceme co nejdříve dosáhnout kontaktu, ale zároveň zachovat bezpečnost záchranářů," zdůraznil ráno zástupce šéfa těžební firmy Edward Paździorko, kterého cituje server Onet.

V dole Zofiówka přišlo v roce 2018 o život pět horníků, připomíná agentura AFP.

Neštěstí v ruském dole na měď 

V Rusku při výbuchu v dole na měď ve městě Gaj došlo při provádění detonačních prací pod zemí předčasně k výbuchu, řekl agentuře TASS nejmenovaný zdroj z řad záchranářů. "V šachtě bylo 91 lidí, 88 z nich sami vyšlo na povrch," dodal.

TASS rovněž s odvoláním na důlní společnost GOK uvedl, že se těla tří pracovníků našla bez známek života v hloubce 1205 metrů. Na místě nyní pracují důlní záchranáři.

Ilustrační snímek
Důlní neštěstí na jihu Polska si vyžádalo životy čtyř lidí. Další se pohřešují

Důlní neštěstí nejsou v Rusku výjimečná. Hlavní příčinou tragédií bývá zastaralý technický stav zařízení na šachtách a často i nedodržování bezpečnostních předpisů.