Německo zažilo v minulých dnech něco, co do druhé světové války ne. „Nikdo tomu nemohl uvěřit, ale skutečně tu nebyl k dostání toaletní papír, který se i dnes shání těžko.

 Mouka je ještě dnes na příděl a droždí je vzácnou komoditou,“ říká vystudovaná právnička Marie Bode ze západoněmeckého Münsteru.

„Nebylo to dáno nějakým výpadkem dodávek nebo zastavením výroby. Lidé si prostě nakřečkovali zásoby,“ dodává.

Romové v uzavřené osadě na Slovensku
Téměř sedm tisíc Romů ve slovenských osadách izolovali od světa

I v Německu se kvůli koronakrizi téměř zastavil v minulých týdnech život, nefunguje většina obchodů, zavřené jsou restaurace a bary, děti a studenti nechodí do škol. Jediný zásadnější rozdíl je v tom, že lidé stále většinou nechodí v rouškách.

„U nás ve městě je to pouze doporučeno, většina lidí je nemá. Na druhou stranu ti, u nichž byla nařízena karanténa, nebo byla zjištěna nákaza, skutečně dodržují podmínky izolace. To třeba u nás v Münsteru, kde si mnoho lidí přivezlo nákazu z lyžování v Itálii, přispělo k tomu, že se virus přestal brzy šířit,“ dodává Marie Bode, předsedkyně severoněmecké pobočky  Ackermann-Gemeinde, která popisuje celkovou atmosféru jako vcelku klidnou.

Pomáhají tomu i poslední čísla, kdy počet uzdravených převyšuje počet nakažených a v nemocnicích je také velká rezerva v kapacitě o těžké případy onemocnění.

Německu se také podařilo ještě před Velikonoci otestovat už víc než milion lidí a toto číslo rychle stoupá, podobně jako počet uzdravených, kterých je víc než 64 000. Naopak už několik dní po sobě klesá počet nově nakažených. Počet úmrtí je sice už 2800, ale i ten stoupá díky kvalitní dostupné péči mnohem pomaleji než například ve Francii.

Běžkyně u Říšského sněmu v Berlíně
Koronavirus na ústupu? Počet nakažených v Německu klesá již čtvrtým dnem

80 % pro Merkelovou 

Velké důvěře a popularitě se těší kancléřka Angela Merkelová a velká koalice CDU/CSU s SPD . S Merkelovou je nyní spokojeno 80 % Němců. Německo má také díky vysoce přebytkovým rozpočtům v minulých letech velké úspory, které může nalít do rozběhu ekonomiky.