Po zkušenostech z Bergama, v jehož nemocnici se včera zaplnila poslední akutní lůžka, přistoupil Milán k radikálnímu řešení. Po čínském vzoru se rozhodl za 10 dnů vybudovat provizorní nemocnici pro těžce nemocné, nakažené koronavirem.

Nestaví však na zelené louce, ale snaží se urychleně přebudovat a vybavit dva pavilony výstaviště na okraji Milána. Má zde vzniknout 400 lůžek pro intenzivní péči.

Obchodník s rouškou na tržišti v Teheránu 17. března 2020
Počet nakažených koronavirem se blíží 200 tisícům. Oběti hlásí 23 zemí Evropy

Poslední naděje místo veletrhu

Na milánském výstavišti měl za měsíc odstartovat největší veletrh designu na světě. Namísto toho tady dnem i nocí pracují dělníci, aby sem už po neděli mohli záchranáři vozit lidi, kterým jde o život. Na ploše dvou hektarů má být veškeré vybavení včetně převlékáren, sprch i zázemí pro personál.

Panují však obavy, zda se podaří sehnat dostatek lékařů, ošetřovatelů a zdravotních sester, ale také pracovníků civilní ochrany, bez nichž nemocnice nemůže začít fungovat.

#interaktivni-infografika|50f55092-cb00-4d26-83b0-883ee2f78457##interaktivni-infografika|50f55092-cb00-4d26-83b0-883ee2f78457#

Vláda svolává lékaře a sestry, kteří jsou v důchodu. Právě důchodci ovšem patří k nejvíce ohroženým skupinám. „Čekáme také ještě na dodávku respirátorů. Doufáme, že dorazí včas,“ uvedl guvernér Lombardie Attilio Fontana.

V Česku přibývá nakažených koronavirem. Lidé by měli dodržovat nařízení a nosit roušku.
Vláda schválila povinné nošení roušek. Obchody budou od 10 do 12 jen pro seniory

Na vybudování improvizované nemocnice přispívají také italští miliardáři. Bývalý premiér a ekonomický magnát Silvio Berlusconi včera věnoval regionu Lombardie 100 milionů eur, v přepočtu přes 2,5 miliardy korun.

Stejnou částku přislíbil syn zakladatele sítě supermarketů Esselunga. Jeho peníze by měly jít do nově vytvořeného fondu na zdravotní péči pro postižené koronavirem v Lombardii.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník