Nepomohlo ani to, že Slovensko rozšířilo možnost očkování i na kategorii šedesát plus, ta se přitom podle ruského výrobce touto látkou neměla očkovat. Možnost zaregistrovat se k očkování Sputnikem V bude pro malý zájem jen do 30. června.

Vyšší zájem Slováků nezajistilo ani to, že Česká republika souhlasila s tím, že bude očkování Sputnikem Slovákům uznávat na stejné úrovni jako Evropskou lékovou agenturou (EMA) povolené vakcíny, kterými se očkujev České republice.

Očkování v Německu
Němcům nestačí, že jsou na tom s očkováním lépe než Češi. A zapojili i praktiky

Přístup České republiky je ale spíše výjimečný, většina států Evropské unie nebude očkování Sputnikem ani dalšími EMA neregistrovanými vakcínami uznávat.

Slovensko nyní přemýšlí, co dělat s vakcínami Sputnik, jde přibližně o sto osmdesát tisíc dávek, které se nepoužijí.

Devadesát tisíc dávek, které se nespotřebovaly a prošla jim záruční doba, se zřejmě vyhodí. Devadesát tisíc druhých dávek Slovensko asi nabídne jako dar. „Dávky Sputniku V by Slovensko mohlo věnovat, nebo prodat na Balkán. Vláda o tom bude jednat příští týden,“ uvedl ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský.

Půlmiliarda za nic? 

Zdaleka největší zájem o očkování byl na východě Slovenska, které je sociálně nejslabší částí země. Žije zde také významná rusínská menšina, z níž část je ovlivňována ruskou propagandou.

Ruská proticovidová vakcína Sputnik V
Propadák se Sputnikem V. Slováci o něj nemají zájem

Podle smlouvy má Slovensko zaplatit za dva miliony dávek, i pokud je neodebere. Sputnikový propadák, za kterým stojí expremiér Igor Matovič, tak Slovensko může přijít na 20 milionů eur, tedy asi půl miliardy korun.