Tuto praxi využívali velmi často i miliardáři a milionáři z Ruska. Na Maltě, Kypru a v Bulharsku šlo o vítaný vydatný zdroj příjmů státu.

Tváří v tvář ruské agresi na Ukrajinu Evropský parlament drtivou většinou odhlasoval minulý čtvrtek usnesení, ve kterém žádá okamžité ukončení této praxe. „Zlaté pasy jsou zadními vrátky pro lidi s nepříliš čistými úmysly, kteří by se normální cestou do Unie nikdy nedostali,“ uvedla nizozemská europoslankyně Sophia Veld, která návrh na zákaz zlatých pasů předložila.

Jachta Dilbar patří mezi největší na světě. Patřila ruskému miliardáři Ališerovi Usmanovi.
Úřady zabavují ruským oligarchům superjachty. Jejich luxus vyrazí mnohým dech

„Nastal čas tyto dveře zavřít a ruské oligarchy a vůbec kohokoli se špinavými penězi k nám už nepouštět. Vlády členských států se tímto problémem dosud odmítaly zabývat a tvrdily, že EU nemá v této věci žádnou pravomoc,“ uvedla. „Vzhledem k tomu, co se v současné době děje, však již nemohou dále strkat hlavu do písku,“ dodala europoslankyně.

Půl bilionu za pasy

Podle statistik využilo zlatých pasů jen v posledních deseti letech na sto třicet tisíc „investorů“ ze zemí mimo EU. Tři zmíněné země Unie na nich vydělaly téměř přes půl bilionu korun.

Zpráva evropského parlamentu sice neuvádí, kolik přesně z nich bylo Rusů, ale šlo o velmi velkou část z vydaných zlatých pasů. „S evropským občanstvím se nemůže zacházet jako s levným zbožím pro světové oligarchické špičky a zkorumpované úředníky,“ uvádí český europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti), který pro rezoluci také hlasoval. Evropská komise uvedla, že se problémem bude zabývat.