Problémem pro Čechy však je, že vláda Andreje Babiše zatím nedokázala prosadit schválení v českém parlamentu, a proto je volné cestování Čechů s očkováním, protilátkami či PCR testy po EU ohroženo.

Čeští europoslanci se na rozdíl od rezoluce ke střetu zájmů Andreje Babiše, o níž se hlasuje ve středu v noci, tentokrát na podpoře covidpasů až na výjimky shodli napříč politickým spektrem.

Tuto vzácnou shodu projevili i oba místopředsedové dvou v Česku proti sobě stojících stran, Dita Charanzová (ANO) a Marcel Kolaja (Piráti). „Jsem ráda, že se Evropa během velmi krátké doby dohodla na podobě covidpasů. Je to naše jízdenka ke svobodnému cestování po EU. Až budeme bilancovat, co se povedlo a nepovedlo za pandemie, právě covidpas může být příkladem toho, že Brusel dokáže jednat velmi rychle,“ uvedla Charanzová.

Luboš Palata
Covid pas je úspěšný neúspěch

„Věřím, že členské státy budou respektovat dohodu a nebudou přijímat žádná další restriktivní opatření. Myšlenka covidpasu má smysl jedině tehdy, když opravňuje k pohybu po EU bez dalších omezení,“ prohlásila.

A nepřímo vyzvala i vládu v Praze, aby nic kolem covidpasů nezpoplatňovala. „Abychom předešli diskriminaci, měly by být také testy poskytované pro získání certifikátu zdarma. Tak jako je pro občany EU zdarma očkování proti covidu,“ uvedla Charanzová.

Mezi českými vládními představiteli zatím není jednota, zda všechny úkony kolem vydávání covid pasů zdarma skutečně budou. Do covid pasů se zaznamenává jak očkování, tak PCR a antigenní testy, ale také prodělaná nemoc covid-19 a z toho vyplývající imunita. Na Slovensku si například někteří lékaři účtují v přepočtu víc než tisíc korun za vydání potvrzení o prodělané nemoci.

Testy zdarma u států EU nakonec neprošly

I Kolaja přijetí konečné dohody o unijních covidpasech přivítal. Podle něj se tím odstraní chaos a bariéry, které země EU stavěly do cesty volnému cestování. Kolaja ale přiznal, že se mu nepodařilo prosadit požadavek, aby i PCR testy byly pro občany EU zdarma. „Chtěli jsme, aby se země EU zavázaly k bezplatnému testování, aby nedocházelo k diskriminaci těch, kteří nejsou očkováni,“ uvedl Kolaja. To ale zablokovaly členské státy EU.

Unijní státy a evropský parlament se dohodly na covid pasech EU.
Vše o covid pasu EU: jaké jistoty přinese, co vše bude průkaz obsahovat

Evropská komise ale poslala členským zemím v přepočtu 2,5 miliardy korun, což pomohlo i tomu, že Češi mají nyní dva PCR testy měsíčně zdarma. Proti schválení covid pasů se právě kvůli zpoplatněnému testování vymezila europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM). Peníze Bruselu na zlevnění testů jsou podle ní jen „plácnutím do vody“. S placenými PCR testy je podle Konečné covid pas kočkopes. „Někdo na něj bude mít a někdo bude muset zůstat doma,“ řekla.