V České republice je nyní na 450 palíren, z nich 80 patří do Unie destilatérů. Z celkového počtu pak asi 60 procent pálí ovoce za pomoci plynu či elektřiny. Zbytek využívá dřevo. „Už nyní víme o několika palírnách, které skončily a s konce fixace je budou následovat další. Predikujeme, že to bude tak dvacet palíren. Ostatní přeruší činnost a přejdou na jiný typ energie. Hlavně na dřevo,“ nastínil Gottwald.

Právě palírny, které už nyní topí dřevem, mají pro milovníky tekutého ovoce od letoška zajímavou novinku. Kdo si totiž sám dřevo přinese, má kořalku levnější. Deníku to potvrdil například Luboš Hovorka z Bohuškovy pálenice na Broumovsku.

Průměrná cena za jednu Plzeň se definitivně přehoupla přes 60 korun. Ilustrační snímek
Hospody v Česku zdražily: Cena za půllitr Plzně pokořila 60 korun a šplhá dál

„V současné době si počítáme 170 korun na jeden litr padesáti procentního alkoholu. K tomu však musíme připočítat i palivo. To vyjde na tisíc korun. Kdo si však dříví přinese, tak tomu tento poplatek odpustíme,“ uvedl Hovorka.

Za dřevo od zákazníků je rád i Vladimír Častulík z pálenice Velká Bíteš na Moravě. „Je vidět, že lidé šetří a dřevo skutečně nosí. Když si palivo nepřinesou, vyjde je jeden litr na 360 korun. S dřevem je cena na litru o 30 korun levnější,“ uvedl Častulík.

Vzroste počet ilegálních palíren? 

Jedním z efektů zdražování energií může být dle Unie destilatérů zvýšení počtu ilegálních palíren. „Na černo se určitě bude pálit víc. Kvalitních a kvalifikovaných palíren ubude a místo toho se to přesune do ilegální roviny,“ uvedl Gottwald.

Investovat peníze lze i do prémiového alkoholu. Češi se nejčastěji obracejí k tradičním značkám skotské whisky nebo ke koňakům.
Uložit peníze v alkoholu? Návratnost může být i desítky procent

Podnikatelé a firmy musí pálit v lihovarech. Rozdíl pálení je v ceně, protože pěstitelská pálenice platí poloviční spotřební daň. Limit pálenky pro osoby žijící ve společné domácnosti je 30 litrů stoprocentního lihu, tedy 60 litrů padesátiprocentní pálenky.

Pěstitelům, kteří překročí tuto hranici, hrozí ve správním řízení pokuta až do výše půl milionu korun. Zároveň  je provozovatel pěstitelské pálenice povinen doplatit rozdíl mezi sníženou a základní sazbou daně, který následně vymáhá po pěstiteli.