Otázka pro tento týden: Informují ČT a ČRo o válce na Ukrajině objektivně? Hlasujte v ANKETĚ pod článkem

„Žijeme v době informačního chaosu. Pokud se s nízkou mírou znalostí pustíme do vyhledávání informací, pravděpodobně se staneme obětí dezinterpretace nebo přímo dezinformace. Především to platí u exponovaných témat, jež udávají tón společenské diskuze,“ řekl nedávno Deníku Bohumil Kartous, mluvčí Českých elfů, občanské skupiny zabývající se dezinformacemi v českém digitálním prostoru.

Na důležitosti toto téma nabylo po ruské agresi na Ukrajině. Objevuje se obrovské množství hoaxů, lží či polopravd, které zamořují veřejný prostor. A na druhé straně také evidentního fandění ukrajinské straně v zájmu vyššího principu mravního.

Český premiér Petr Fiala.
Ilegální migraci se podařilo zbrzdit, řekl Fiala. Evropu rozdělenou zdmi odmítá

Z ankety Deníku k válce na Ukrajině, do níž se zapojilo přes 27 tisíc lidí, vyplynulo, že podle 48,5 procenta respondentů nejsledovanější média informují nezávisle a nestranně. Naopak 29,3 procenta soudí, že referují ve prospěch Ukrajiny, což je špatně. Jen deset procent míní, že nadržování Ukrajině je správné.

Značnou roli hrají i sociální sítě. Po začátku války vláda podpořila vypnutí osmi dezinformačních webů. Nyní už zase všechny fungují. Jak na dezinformační scénu dopadne chystaný zákon, který má zastavit online zdroje, jež ohrožují národní bezpečnost, tedy svrchovanost, územní celistvost, demokratické základy země nebo vnitřní pořádek a bezpečnost státu? A vznikne vůbec?

I na to se zeptáme premiéra Petra Fialy v šesté debatě Deníku ve čtvrtek od 10:00 hodin a deník.cz.

V pravidelných debatách Deníku s Petrem Fialou se budeme ptát za vás, naše čtenáře a posluchače. Otázky na dané téma pro tento týden můžete posílat na mail: otazkypremierovi@denik.cz. Deník je poté položí panu premiérovi.