Je to obvyklý sobotní rituál už spoustu let. V podvečer Josef roztopí kamna ve své domácí sauně a společně s manželkou a přáteli si užívají příjemnou hodinku v páře. „Žádné extra moderní vymoženosti u nás nehledejte. Obložení ze smrkového dřeva, dvě lavice pro pohodlné sezení a ležení, kamna na dřevo. Do naší sauny se pohodlně vejdou čtyři lidé a přímo na ni navazuje koupelna se sprchovým koutem,“ popisuje Josef.

relaxační prostor proměnil přízemí bývalé stáje, dostavěné patro využívají při svých častých návštěvách děti a vnoučata. „Máme rádi páru, v polévání rozpálených lávových kamenů se střídáme. Je to báječný pocit, když do těla vstupuje teplo, a nakonec příjemná únava, když si dopřeju ledovou spršku a završení celé kúry při posezení u krbu v naší odpočívárně,“ doplňuje jeho žena Zdena.

No Architects - Byt, kam proniklo slunce
Rekonstrukce panelákového bytu: Chytrými nápady lze přivést světlo i vzduch

Vnuk je už dlouho přemlouvá, aby si postavili ještě malý venkovní bazén s vířivkou, v němž by relaxaci dokonale završili. „Zatím se bráníme, ale stále více nás láká představa malého dřevěného domečku – venkovní sauny s přímým vstupem do bazénu v krytém zázemí naší zahrady,“ plánují manželé.

Rozpalte kamna

Ostatně právě takovou podobu mívají tradiční finské sauny, jen místo bazénu stojí na břehu některého z mnoha tamních jezer a jezírek. Kromě domku, o kterém uvažují Josef se Zdenou, lze venkovní saunu vybudovat s pomocí vestavěné kabiny, zabudované do nějakého zahradního objektu. „Počítejte však s tím, že v zimě bude kvůli nižším okolním teplotám náročnější dosáhnout požadovaných vyšších teplot. Pořídit si proto musíte výkonnější kamna a lepší izolaci,“ upozorňuje Jakub Nováček, specialista z Mountfieldu.

Kolekce moderních závěsných svítidel KNOT, kterou vyrábí Brokis, konfrontuje dva odlišné materiály – měkkost oblých křivek průzračného foukaného skla a přísnost vypnutého režného lana.
I s lustry se dá čarovat. Jak zajistit v místnostech ideální světlo?

Venkovní sauna však může stejně dobře stát na terase bytu, domácí zase v bývalé garáži, v suterénu nebo v koupelně. „Z praktického hlediska je dobré, aby byla blízko sprchy. V úvahu je třeba vzít také prostorové požadavky. Možná vás překvapí, že finské sauny se vyrábějí i ve formě minikabin o rozměrech asi 1,2 x 1,2 metru, které se vejdou do panelákového bytu,“ říká Marcela Bínová z oddělení saun v projektových marketech Hornbach.

„Ideální však je, je-li alespoň jeden rozměr dlouhý dva metry, abyste si mohli pohodlně lehnout a nechat rovnoměrně působit teplo.“ Počítejte zároveň i s prostorem, kde budete moci mezi kúrami pohodlně odpočívat. Pokud to místo a peněženka dovolí, vůbec není od věci mít zřízenélo malé wellness.

Bydlení: V barvě rzi a mědi

Domácí saunu budete vytápět kamny na dřevo nebo elektrickými. Pro opravdu malé modely finských postačí kamna s výkonem 3,6 kW, rychlý a silný výhřev zajistí ty s výkonem 8–9 kW. Šikovným pomocníkem se může stát integrovaný nebo externí ovládací panel, na kterém si lze nastavit třeba odložený start kamen. Saunování probíhá buď za zcela „suchého“ provozu, nebo lávové kameny poléváte vodou, čímž se tvoří parní nárazy. Než vstoupíte do relaxačního prostoru, nechte saunové topidlo rozehřát okolní vzduch na požadovanou vysokou teplotu, která bývá v klasické finské sauně zpravidla okolo 85–95 °C.

Míře vlhkosti se případně přizpůsobuje teplota v sauně – čím více vlhkosti, tím nižší teplota, aby vás pára neopařila. Od rozehřátého vzduchu se následně prohřívá vaše tělo. Mezi jednotlivými poticími kúrami, které trvají zpravidla zhruba 10–15 minut, je nutné následně rozpálený organismus ochladit, doplnit tekutiny a odpočinout si na lehátku. Lékaři doporučují tři poticí kúry. Proces střídání horka a následného chladu způsobuje v těle rozšíření krevních cév, zrychlení krevního oběhu a vyloučení potu, což posiluje imunitní systém.

Podzimní nostalgie
Podzimní nostalgie: Jak docílit barevné krásy u vaší zahrady

Pro osoby, které se potýkají se srdečními problémy či s vysokým nebo nízkým tlakem, mají astma nebo špatně snášejí vysoké teploty, je však naopak prudké střídání horka a chladu naprosto nevhodné. Výhod, které přináší postupné prohřátí těla, se ale ani tak nemusejí vzdávat, stačí využít biosaunu. Je to vlastně finská sauna s nižší teplotou (60–70 °C ) a vyšší vlhkostí (30–60 procent). Proto je dobré zvolit saunové topidlo s výparníkem, který umí sám nastavit vlhkost a hlídat a uvolňovat ji do prostoru sauny. Topidlo, kombinované s výparníkem, které biosaunu vyhřívá, může mít buď přímé napojení na vodní ventil, nebo možnost manuálního plnění.

Paprsky léčí

Stále větší oblibě se především v bytech těší infrasauny. O vyhřívání těla se postarají infračervené paprsky, které jsou podobné těm slunečním, jen bez škodlivého UV záření. V příjemné teplotě 30–60°C pak obvykle strávíte zhruba půlhodinu, protože absolvujete pouze jednu potní kúru. Někomu stačí 20 minut, pro jiného je tak akorát 45 minut. Délka pobytu je individuální, v sauně by vám mělo být hlavně příjemně.

Celý princip spočívá v působení infratepla, které tělo prohřívá hlouběji a při nižších teplotách. Procedura začíná s teplotou okolo 35 °C. Během relaxace se tkáně postupně rozehřívají a teplo se tělními tekutinami roznese do celého těla. Teplota se postupně navyšuje, optimálně by měla na konci procedury dosahovat maximálně něco mezi 50–60 °C. Teplo by mělo být vyzařováno optimálně v průměrné vlnové délce okolo 9,4 micronu, která je přirozeně absorbována tělem, nejde proto o výhřev prostoru sauny. To je jedna z hlavních odlišností oproti finské sauně, kde je topným tělesem nejdříve ohříván okolní vzduch a teprve od něj se rozehříváte vy.

Konec zahradnické sezony
Podzimní vychytávky: Prodlužte životnost zahradním strojům

Pro správné fungování infrasauny je proto klíčové rozmístění infrazářičů a odpovídající vlnová délka, na níž pracují. Infrazářiče by měly být certifikovány a mít garantovanou rehabilitační vlnovou délku. Celá procedura je díky nižším teplotám zároveň pro organismus šetrnější.

Pokud chcete pouze prohřát svaly, je možné kabinu používat i s otevřenými dveřmi. Výrazně tak snížíte tvorbu potu, což je vhodné například před svalovým strečinkem, posilováním nebo běháním. Po prohřátí není nutná ledová sprcha, stačí vlažná, díky níž efekt infratepla v těle dobíhá i po saunování. Tělo následně potřebuje krátký oddech, proto se doporučuje chodit do kabiny jednou za tři dny. Pro provoz všech technologií stačí jediná elektrická zásuvka, k rozehřátí kabiny dojde během deseti minut.

Ve dnešní době převažují hlavně interiérové typy v podobě uzavřených kabin pro jednu až dvě osoby, které mají v sobě různé typy zářičů – topidla nebo lampy. Můžete je umístit kamkoli, nejčastěji bývají součástí ložnice nebo koupelny. Pokud zatoužíte po zahradním domečku s infrasaunou, buďte obezřetní, protože kvalitních výrobků je na trhu málo. Hledejte takové, které spolehlivě odolávají větru, dešti a mrazům až minus dvacet stupňů. Spousta lidí si v minulosti odnesla špatnou zkušenost s typizovanými stavbami různých velikostí, jejichž montáž byla snadná. Převážně to však byly výrobky z Číny, nevhodné do tuzemských podmínek, s nekvalitními infrazářiči a z nevhodného materiálu. Sestaveny byly z tenkých prkének bez jakéhokoli zateplení, kvůli čemuž promrzaly.

Postavit, nebo smontovat?

Pokud přemýšlíte o pořízení sauny, odpovězte si nejprve na otázku, jestli chcete saunu tradiční, nebo infrasaunu. V úvahu vezměte zdravotní stav a počet osob, které ji budou využívat. Dále při výběru jistě rozhodnou volba velikosti kabiny, její vybavení a vzhled. „Nabízíme kabiny infrasaun z kanadského jedlovce, používáme i dekor z MFD desek nebo také luxusní exotický cedr. Finské sauny jsou vyrobeny z výběrového dřeva severského smrku. Okna a dveře jsou z bezpečnostního tvrzeného skla,“ uvádí příklad Jakub Nováček, specialista z Mountfieldu.

Sychravé podzimní dny lákají k posezení u krbu. Jak vybrat ten nejvhodnější?

Kamna jsou srdcem tradiční finské sauny, a pokud se rozhodnete pro její vybudování, věnujte jejich výběru maximální pozornost. Nejdůležitějším parametrem při výběru saunových kamen je jejich výkon v kubických metrech. Podle mnohých zkušeností je třeba minimálně 1 kW na 1 m3. Toto číslo však platí jen pro dřevěný materiál, protože pokud budou některou část sauny tvořit sklo, beton nebo jiný, energeticky náročnější materiál, počítejte s hodnotou zhruba 1,3 kW na 1 m3.

Saunová kamna na dřevo jsou určena pro vytápění tuhým palivem. Jejich nevýhoda spočívá v časové náročnosti roztopení sauny, obtížnější obsluze a v potřebě dostatečného množství dřeva. Kromě dostatečného výkonu a použitého materiálu myslete také na kvalitní odvod zplodin, které vznikají během hoření. V současné době však saunová kamna na dřevo zažívají znovuzrození a je o ně stále větší zájem, byť bývají výrazně dražší než ta elektrická.

Kladem elektrických saunových kamen je naopak jednoduchá obsluha a rychlé dosažení potřebné teploty. Šikovné je také teplotní čidlo, které se umisťuje na strop sauny. Ve správnou chvíli se provoz kamen přeruší, a když teplota klesne, opět se sepnou. Také počítejte s tím, že výkonná elektrická kamna vyžadují zpravidla třífázový proud. Všechny domácí sauny také musí být vybaveny ventilačními otvory pro nasávání a odvod vzduchu, při plánování a před nákupem kamen si rozmyslete, jakým způsobem budete mít ventilaci řešenou.

Studio SCHWESTERN
Proměna bytu pro minimalisty: I s malými prostory se dají dělat zázraky

Všechny komponenty je možné koupit zvlášť, nebo si pořiďte sadu pro kutilský set. Instalace modelu z nabídky hobby marketů zabere dvěma zručným profíkům obvykle celý den. Při pořízení počítejte s cenou v rozmezí 35 až 40 tisíc korun. Na trhu najdete samozřejmě také menší finské sauny s cenou začínající na 26 tisíc korun, ale i větší designové modely z výběrového dřeva za téměř 90 tisíc korun.

Když se rozhodnete pro pořízení infrasauny, při instalaci se zapotíte mnohem míň, protože stačí komponenty vybalit z krabice a podle přiloženého návodu jednoduše sestavit ze systému hotových panelů, které v sobě mají zabudováno potřebné zařízení. Nakonec propojíte konektory a v ideálním případě už za dvě tři hodiny můžete začít relaxovat. Korpusy a doplňky se vyrábějí z nesmolnatých dřevin, jako jsou například bříza, hruška nebo jedlovec kanadský. Střecha je obvykle z tenké překližky, která kryje rozvody a konektory. Infrasauny se prodávají většinou s venkovní povrchovou úpravou, setkáte se ale i s povrchem bez úpravy.

Ilustrační foto
Příčky či kouzlení se dveřmi. Změna dispozic bytu vyžaduje pečlivou úvahu

Kabiny pro jednu osobu mají rozměry okolo 97 x 89 x 183 cm, u těch větších pro dvě osoby počítejte asi 123 x 120 x 190 cm. Cenu modelu spolu s velikostí ovlivňuje počet a druh použitých topidel (keramické, karbonové, infračervené či podlahové), příslušenství a typ osvětlení (halogen, LED). Počítejte s pořizovací cenou kolem 20 tisíc korun, za designové top modely zaplatíte trojnásobek. Ač se to na první pohled nezdá, infrasauny mají velmi nízkou spotřebu elektrické energie. Na jejich provoz potřebujete pouze 230V zásuvku, při spotřebě 1,4–2,3 kW/h vynaložíte na hodinu relaxování deset až dvacet korun.

Metličkování a aromaterapie



Ve veřejných saunách roste obliba zážitkového saunování. Proč si ho nedopřát i doma? Vyzkoušejte metličkování, které se hojně praktikuje ve Finsku. Používají se zejména březové větvičky, ale mohou to být i větve z dalších listnatých nebo i jehličnatých stromů. Díky nim se do prostředí vlhké sauny dostávají nejen přírodní vůně, ale v teple se uvolňují i silice z listů a působí nejen jako příjemná aromaterapie, ale tento efekt má i svůj terapeutický účinek. Tělu velmi prospěšné je samozřejmě i samotné šlehání metličkami, které prokrví a uvolní celé tělo.



Spolehlivým pomocníkem mohou být také esenciální oleje, které se působením tepla postupně odpařují, intenzivně stimulují mozkové centrum a podporují vaši obranyschopnost. Pro povzbuzení jsou dobré pomeranč, mandarinka či grep. Chcete-li se naopak zklidnit, pomůžou vám levandule, rozmarýn, meduňka nebo růžové dřevo. Pro zlepšení imunity jsou skvělé borovice, eukalyptus, máta nebo jedle.

Kutil si poradí

Hurá do saunyHurá do saunyZdroj: ShutterstockStavbu finské sauny šikovný kutil dokáže naplánovat a zrealizovat sám. Než se pustíte do práce, udělejte si nákres půdorysu a promyslete si, jaký materiál zvolíte pro nosnou konstrukci. Místa, kde budou stát kamna, lavice nebo dveře, zpevněte silnější deskou, protože samotné palubky neunesou jejich váhu. Při pořizování dveří vezměte v úvahu, že se musí otevírat směrem ven při jemném zatlačení.

V sauně musíte vytvořit otvor pro nasávání čerstvého vzduchu pod saunovými kamny a otvor na odvětrávání (musí být větší a musíte ho umístit do horní části vzdálenějšího rohu sauny). Pak natáhněte napájecí kabely pro kamna a osvětlení, všechny musí být typu SiHF (odolné vůči vysokým teplotám).

Klíčovým prvkem je precizní izolace sauny, zaizolované stěny překryjete ALU fólií. Čím více investujete do izolačních materiálů, tím více ušetříte na provozu a životnosti sauny. Na řadě je montáž palubek, na kterou navazuje instalace kamen. Nezapomeňte, že strop nad nimi by měl být ve výšce 1100 mm. Vyberte a instalujte vhodné osvětlení, rošt a lavice, jejichž výška je většinou 50 cm.