„Pokud se čísla budou pohybovat kolem stovky, tak je to naprosto přijatelné," prohlásil také Prymula. Počet nových případů koronaviru se v úterý po třech dnech opět přehoupl přes sto. V Česku přibylo 103 nakažených, zatímco v pondělí a o víkendu se denní přírůstky držely kolem 60. 

Městská nemocnice Ostrava (MNO) rozšiřuje provozní dobu odběrového místa.
Strach je tu pořád. V Ostravě roste zájem o testy na koronavirus

„Pokud to dokážeme udržet v takovýchto číslech, tak není problém," dodal. Jediným problémem pro něj bylo ohnisko na Karvinsku, které bylo nutné izolovat. „V tuto chvíli se to zatím daří. Nechci předbíhat, uvidíme, jak dopadne testování horníků."

Bezpříznakové průběhy

Úskalím jsou podle něj jsou bezpříznakové průběhy. „Ne vždy se dají zachytit daní jedinci, proto je tam nutné to plošné testování," řekl. 

Lidé si podle něj budou muset do budoucna na roušky či karantény zvyknout. „Roušky a karantény jsou jediná cesta, jak se vyhnout plošným dramatickým opatřením," řekl v pořadu Interview ČT. 

Sídlo společnosti Varroc Lighting v Šenově u Nového Jičína (na snímku ze 14. července 2020), kde se objevil mezi zaměstnanci covid-19.
ON-LINE: V Česku přibylo 103 nakažených. Rizikové jsou nemocnice, řekl Vojtěch

„Ve světě se to tak neděje, tam se zavírají velké celky. I USA už přistupují k poměrně dramatickým opatřením. Nechceme dopustit nějaké dramatické rozšíření jako třeba v Arizoně," vysvětlil. 

Podle svých slov doufá, že to však nebude napořád. Minimálně však do té doby, než bude vakcína. „Já doufám, že jednání s majiteli této společnosti budou vést k tomu, že zde ta vakcína bude, ale zatím nebylo nic oficiálně stanoveno," řekl epidemiolog. Odhad je podle něj jaro 2021.

První vakcína

„První vakcína je registrována, byla registrována v Číně a má omezení jen na použití na čínskou armádu. Registrace zatím není podle náležitostí Evropy ani USA. Zatím nemáme výsledky klinických zkoušek, protože dosud nebyly zveřejněny," řekl také. 

Výroba bude podle Prymuly rozložena do celého roku. „V tom prvním roce to nebude jednoduché. Většina zemí bude muset přistoupit k tomu, že nebudou očkovat celé populace, ale jen rizikové skupiny, kde je vyšší smrtnost," dodal.

Nemocnice v Uherském Hradišti. Ilustrační foto
Koronavirus v Uherskohradišťské nemocnici: kvůli nakaženým uzavřela oddělení

Nyní je podle něj zřejmé, že koronavirus nemá sezónní charakter, vyskytuje se jak v mírném pásmu v tak tropech i subtropech. „Například Jihoafrická republika je jednou z nejpostiženějších zemí na světě,“ prohlásil Prymula.

Nyní je podle něj možné očekávat další vlny nemoci. Země se musí připravit na testování či hospitalizace. „Chystají multiplexové metody, že se bude současně testovat určitý panel, tj. minimálně tři markery – jednak pro covid, jednak pro chřipku a další chřipkové viry a na základě toho se bude diagnostikovat,“ dodal.

Aktuálně se s nemocí covid-19 potýká 4545 lidí. Od března se nakazilo 13 341 lidí, 8441 z nich se vyléčilo, 355 nemocných s covidem zemřelo.