"Dnes, 18. 10. 2021 v 9:00 hodin, zaslal ředitel ÚVN Miroslav Zavoral oficiální cestou předsedovi Senátu PČR odpovědi zpracované se veškerou vahou zodpovědnosti," informovala v ponděli ráno mluvčí nemocnice Jitka Zinke. 

Andrej Babiš
Andreji, dám ti dva pokusy. Babiš prozradil, co mu v Lánech slíbil prezident

Další detaily ale nemocnice zveřejnit nemůže. "Obsah odpovědi, z důvodu dodržování zákonných ustanovení, ÚVN zveřejňovat nebude," doplnila Zinke, která zároveň poděkovala specialistům z oblasti medicíny i předním odborníkům se specializací na ústavní právo za součinnost. 

Vystrčil: Budeme se chovat transparentně

Předseda Senátu Miloš Vystrčil již potvrdil, že dokument obdržel. "Odpověď dorazila, teď se s ní musím seznámit. Jak jsem to v první fázi četl, tak k tomu budu potřebovat další konzultace, protože ty věci jsou významné. To znamená, že v tuto chvíli si budu muset rozmyslet, jak budu postupovat," sdělil Vystrčil serveru iRozhlas.cz. 

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček
Zeman svolá zasedání sněmovny na 8. listopadu, oznámil Vondráček

Jak dále uvedl, zatím neví, jakou část odpovědi zveřejní. "Předpokládám, že se budeme chovat velmi transparentně, ale na druhou stranu je to věc lidsky velmi citlivá, proto ten můj neobvykle opatrný postup," vysvětlil Vystrčil a dodal: "Počítám ale s tím, že bych dal k dispozici veškeré možné informace." Šéf Senátu předpokládá, že informace by mohl poskytnout již k pondělnímu večeru.

Vystrčil již zprávu předal dalším členům organizačního výboru Senátu. Ke zprávě ÚVN je na 16:00 svolaná porada členů organizačního výboru, řekl ČTK jeho člen a předseda frakce SEN 21 a Piráti Václav Láska. Do té doby, jak uvedl, nebude k záležitosti dávat žádné informace. V současné situaci Láskovi přijde rozumnější a elegantnější, aby je předal Senát jako celek.

Andrej Babiš, Radek Vondráček, Jaroslav Faltýnek
Vondráček: Za Zemanem mě doprovodila policie. Ta však jeho slova popřela

Vystrčil se na prezidentův zdravotní stav a prognózu dalšího vývoje s ohledem na jeho způsobilost zastávat úřad dotázal Ústřední vojenské nemocnice v pátek, a to z pověření vedení Senátu. Otázky ohledně zdravotního stavu prezidenta republiky Vystrčil nejprve adresoval jeho kanceláři, ta ovšem na žádost nereagovala.

Vedoucí kanceláře Vratislav Mynář však avizoval, že se k situaci chce vyjádřit začátkem tohoto týdne. 

Sněmovna se sejde 8. listopadu

Sněmovně v předvolebním složení končí mandát tento týden a v povolebním složení se dolní komora sejde 8. listopadu. Po jejím ustavujícím zasedání má dosluhující premiér Andrej Babiš (ANO) předat prezidentovi demisi nynější vlády. Do té doby podle senátorů prezident není nijak potřebný ani při povolebních vyjednáváních o sestavení nového kabinetu.