Osm až deset tisíc potvrzených nákaz denně. Takové souhrnné číslo hlásí v posledních dnech odběrová místa v České republice. Vláda se proto společně s kraji začala připravovat i na krizovou variantu, že by se v příštích dvou týdnech stávající kapacity v nemocnicích naplnily. Špitály už začaly odkládat neakutní výkony a propouštět pacienty, kteří mohou jít do domácí péče.

Prověřte možnosti

„Musíme mobilizovat rezervní kapacity, různé stadiony a haly, abychom byli schopni etablovat lůžka i tam a v maximální míře poskytovat péči,“ uvedl na svém twitterovém účtu ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

Polní nemocnice a SOS

Přestože to zní dramaticky, podle šéfa krizového štábu a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) je Česko na úrovni takzvaného středního scénáře vývoje epidemie. „To by nás ale nemělo nějak ukolébat,“ uvedl včera Hamáček pro Český rozhlas.

Konkrétně: Lůžek v nemocnicích bude kvůli stoupajícímu počtu pacientů s covidem-19 potřeba o pět tisíc více, z nich sedm set s plicními ventilátory.

Hejtmani dostali za úkol ověřit volné kapacity. Například v Praze armáda o víkendu postaví ve stanech let-ňanského výstaviště lazaret s kapacitou pěti set lůžek. Také v Brně tamní primátorka Markéta Vaňková (ODS) oživila jarní plán postavit „polní nemocnici“ v jednom z pavilonů výstaviště. „Krizový štáb vzal tuto možnost na vědomí, ale jelikož by v případě zřízení takové nemocnice nastal problém s personálním zajištěním, je to momentálně skutečně velmi záložní varianta,“ reagovala mluvčí Jihomoravského kraje Monika Brindzáková.

Celkem by v Česku mohlo vzniknout až čtyři tisíce rezervních lůžek mimo špitály. Plošné stavění polních nemocnic po celé republice ale vylučuje ředitel sekce vojenského zdravotnictví ministerstva obrany Zoltán Bubeník. „Téma mobilní armádní nemocnice se nyní na krizovém štábu vůbec neotevírá,“ uvedl včera pro Deník.

Hotely a lázně

Spíše než polní špitály se tak pravděpodobnější jeví plán „obsadit“ některé hotely či lázeňské objekty a do nich stěhovat pacienty s lehčím průběhem nemoci. Právě tam by armáda mohla podle Bubeníka pomoci.

Český premiér Andrej Babiš
Lůžka mimo nemocnice chceme začít stavět o víkendu, řekl Babiš

„Pro osoby s negativním testem na covid, které se po hospitalizaci nemohou vrátit domů z nemocnice, jsou vytipovány ubytovací kapacity ve dvou hradeckých a jednom náchodském hotelu,“ potvrdil včera Deníku královéhradecký hejtman Jiří Štěpán (ČSSD).

Třeba karlovarský lázeňský dům Tosca, který spadá pod ministerstvo vnitra, nabízí veškerou svou kapacitu pro nakažené pacienty – 115 lůžek. „V případě, že by se v našem kraji výrazně zhoršila situace, máme určitou nabídku ze saské strany, že by mohli být pacienti umístěni v tamních nemocnicích,“ potvrdil končící ústecký hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM).