Poslední měsíce školního roku byly kvůli nouzovému stavu a opatřením proti koronaviru úplně jiné, než bývá běžné. Alespoň jeho závěr by však mohl mít téměř tradiční podobu. Ministerstvo školství v polovině června rozhodlo, že pro vysvědčení si mohou přijít všichni žáci najednou. Umožní to úprava mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví, které se týká omezení v oblasti školství. Zakázané nebudou ani jiné akce.

Učitel. Ilustrační snímek
Rodí se Bible pro učitele. Jde o to, aby ji vzali za svou

„Vzhledem k příznivé epidemiologické situaci chceme školám umožnit, aby akce, které se váží ke konci školního roku, tedy předání vysvědčení, slavnostní rozloučení se závěrečnými ročníky anebo focení, mohly proběhnout téměř jako v běžném školním roce,“ uvedl ministr školství Robert Plaga. V případě Základních uměleckých škol budou povolené také koncerty.

Prohlášení o bezinfekčnosti

Od 22. června tak školy mohly bez omezení pořádat akce, které nejsou vzdělávací. Neplatí pro ně omezení počtem do 15 žáků ani pravidlo, že se kolektivy jednotlivých výukových skupin nesmí míchat. Má to však jednu podmínku – děti musí předložit čestné prohlášení o své bezinfekčnosti. Přijít si pro vysvědčení mohou i ti žáci, kteří školu po znovuotevření nenavštěvovali. Některé školy letos ukončí rok dříve, než v úterý 30. června a vysvědčení žákům předají už v pátek 26. června.

I přesto, že mnozí žáci a studenti se po karanténě vrátili do školních lavic, řada z nich zůstává po březnovém uzavření škol doma.
Zavřené školy nejsou pro děti výhrou: hrozí psychické problémy a závislosti

„Předání vysvědčení u nás bude stejné jako vždycky a zabere pouze první hodinu. Žáci, kteří od konce května do školy nechodili, mohou přijít také, když přinesou čestné prohlášení o bezinfekčnosti. Školní slavnost ale letos mít nebudeme, i když jsou povolené. Je to hodně narychlo a už bychom nestihli akci připravit,“ sdělila o závěru školního roku Jarmila Burešová, učitelka základní školy v Otaslavicích na Prostějovsku.

Co přijde v září?

Jak bude vypadat začátek následujícího roku, bude záviset na vývoji situace. „Ministerstvo školství je stále v úzkém kontaktu s epidemiology a ministerstvem zdravotnictví, které monitoruje epidemiologickou situaci. Předpokládáme však, že začátek školního roku proběhne standardně,“ sdělila mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. Pokud tedy bude situace příznivá, školní docházka by měla být už povinná pro všechny děti.