Jak je možné, že jsou v Polsku ceny tak nízké? Podle analytiků je důvodů řada. „Poláci mají z významných zemí v Evropské unii dlouhodobě prakticky nejlevnější potraviny,“ uvedl zemědělský analytik Petr Havel.

Důvodem podle něj je, že se jedná o velký trh, a navíc zemědělce stát ve velkém podporuje. Dotace jim vyplácejí i vojvodství, která odpovídají českým krajům. O něčem takovém se tuzemským zemědělcům může jen zdát. Polští zemědělci mohou využívat také levnější technologie.

Slevy v obchodech, ilustrační foto
Zbraň proti drahotě. Slevové akce lidem zlevňují nákupy až o třetinu

Za samostatně hospodařící zemědělce navíc stát platí sociální pojištění. „I to je jeden z důvodů, proč to tam vychází levněji. Mají nižší pracovní náklady, proto jsou agrární velmocí,“ konstatoval analytik České zemědělské univerzity v Praze Tomáš Maier.

Ani on se přitom netají tím, že nakupovat do Polska jezdí rád. Podle jeho zkušenosti mají tamější obchodní řetězce lepší a větší nabídku potravin. „Mám rád pivo, a když jeho sortiment srovnám s tím v českých supermarketech, jejich je mnohem širší,“ upozornil Maier.

Velmi výhodný nákup 

Kromě dlouhodobých výhod nákupů v Polsku odborníci zmiňují i dvě aktuální. „Poláci počátkem roku snížili daň z přidané hodnoty u potravin z pěti procent na nulu, zatímco v Česku stále zůstává na patnácti procentech. Už v tom je velký rozdíl,“ připomněl Havel.
Významnou roli kromě toho hraje nynější kurz koruny k polskému zlotému.

„Za koruny si můžeme vyměnit více zlotých, takže i kurz napomáhá tomu, že nákup v Polsku nás vyjde velice výhodně,“ pochvaluje si ekonom BHS Štěpán Křeček.

Při srovnání se zahraničím vyjde typový nákup podle propočtů Deníku levněji kdekoli na východ od českých hranic, s výjimkou Slovenska. Pod tři tisíce korun by se zákazník při jeho pořizování hypoteticky dostal na výletě do Běloruska či Moldavska. Naopak nejvíce by si musel připlatit ve Švýcarsku, Norsku a na Islandu.