„Epidemie je zpět. Bohužel. Čísla nákazy závratně rostou. V posledních dnech nám byly předložené scénáře vývoje, které mě značně znepokojily. Bylo to podobné, jako když nám začátkem března analytici ukázali matematické modely, kterým bylo složité uvěřit, ale po třech dnech, když vycházely jsme rázně udělali zásadní opatření. Zachránili jsme tím tisíce životů. Proto jsme první vlnu zvládli tak dobře,“ prohlásil premiér na úvod svého televizního proslovu.

Premiérova řeč: Scházela upřímná omluva

Připustil, že uvolnit 1. července opatření a považovat boj s epidemií za vyhraný byla chyba. „Měli jsme jen minimum mrtvých, což nás tehdy možná ukolébalo v představě, že to s tím virem není tak zlé. I já jsem se nechal unést nastupujícím létem a atmosférou ve společnosti,“ uvedl.

Společnost je podle Babiše ve vztahu ke koronavirovým opatřením rozdělená. „Jsou tu lidé, kteří nosí roušky a podporují všechna opatření, a pak jsou tu lidé, kteří považují virus za obyčejnou chřipku. … Slyšel jsem, že nenošením roušek chtějí někteří občané vyjádřit protest proti vládě a vládním opatřením. Těmto lidem bych ale chtěl vzkázat: ty roušky nenosíte kvůli Babišovi, Vojtěchovi, Prymulovi, ale kvůli vašim rodičům a prarodičům, kvůli vašim blízkým, kvůli vašim kamarádům a známým,“ upozornil.

Prezident Miloš Zeman (vpravo) přijal 21. září 2020 na zámku v Lánech Romana Prymulu
Věřím, že ve složité situaci obstojí, řekl Zeman o Prymulovi

Rouška podle premiéra neohrožuje svobodu a demokracii, ale její nenošení ohrožuje životy.  „Je jasné, že se opatření spoustě lidí nelíbí a líbit nebudou. Ale musíme je teď dodržovat. Kvůli sobě, kvůli ostatním a kvůli tomu, abychom i touto vlnou prošli v relativním pořádku. Proto si dovolím zopakovat základní pravidlo boje proti viru. Tři R. Ruce, roušky, rozestupy,“ připomněl Babiš.

Vojtěch přinesl do politiky slušnost

„Chci moc poděkovat našim hygienikům, armádě, zdravotníkům, sestřičkám, medikům, laboratořím, ajťákům, policistům, hasičům, záchranářům a dobrovolníkům. Mají za sebou těžkou dobu. A ještě těžší před sebou. Chci poděkovat vám všem, kteří jste se spojili a snažíte se epidemii zastavit, třeba i jen tím, že si vezmete tu často nenáviděnou roušku,“ pokračoval předseda vlády ve svém projevu.

Jiří Pehe
Politolog Jiří Pehe: Výměna ministra je Babišův úhybný manévr před volbami

Poděkoval také ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi, který dnes oznámil svou rezignaci. „Je to slušný, poctivý a velmi pracovitý člověk. Přinesl do politiky slušnost a úctu a jsem přesvědčen, že se na něj jednou bude vzpomínat jako na nejlepšího ministra zdravotnictví. Na rezortu udělal víc práce než většina jeho předchůdců. Boj s první vlnou viru zvládnul neuvěřitelně,“ uvedl Babiš.

V nejbližší době je podle premiéra nutné dobudovat integrovaný systém s velkokapacitními call centry a zajistit dostatečný počet odběrných míst, kapacity laboratoří a dostatečnou kapacitu lůžek pro pacienty s covidem ve středním a těžkém stavu. „A ještě důležitější je ochránit zdravotnický personál za každou cenu,“ dodal premiér. „Nechceme zavírat ekonomiku a ohrozit zaměstnanost. Stejně jako vy to chceme zvládnout jen s opatřeními, která náš život omezí co možná nejméně.“