Před blížící se zimní olympiádou v Pekingu (4. až 20. února) je to pro sportovce a šéfy výprav docela závažné bezpečnostní téma. Vzít si na dlouhý pobyt kvůli komunikaci se vzdálenou rodinou a odreagování telefon, tablet, notebook nebo další elektronické zařízení je běžnou praxí. Jenže pro čínské hry to tak úplně nemusí platit.

V západoevropských zemích převládají obavy, že prostřednictvím soukromé elektroniky může ze strany čínských tajných služeb docházet ke špionáži. Přiklánějí se k tomu, aby sportovci necestovali s vlastními telefony, ale nafasovali jiné. Do nich si pak nainstalují aplikaci My 2022, která má po dobu her sloužit k zaznamenání jejich zdravotního stavu a informacím o výsledcích testů na koronavirus.

Maskotem zimní olympiády v Pekingu je panda v ledovém obleku (vlevo) a lampionové dítě zase maskotem paralympiády.
Měsíc do olympijských her. Pekingu hrozí přehlídka skandálů

V Nizozemsku počítají s tím, že po návratu z Číny sportovci vypůjčené mobily odevzdají, a ty budou následně zlikvidovány. Tamní tisk upozorňuje, že stejný způsob se uplatňuje i v případě jiných služebních cest nizozemských občanů do Říše středu.

Například Erik Ploegmakers, ředitel bezpečnostní společnosti Zerocopter, označil krok Nizozemského olympijského výboru za rozumný, protože používání vzdáleného připojení VPN je v Číně často nemožné. „Znamená to, že komunikace pak probíhá přímo po sítích napojených na čínskou vládu,“ uvedl Ploegmakers.

ČOV nich nechystá

Podobná opatření kvůli obavám z čínského špehování se připravují například v Británii a Německu. Mluvčí Mezinárodního olympijského výboru však odmítl taková varování komentovat. A česká výprava žádné speciální bezpečnostní opatření nechystá.

Trenér hokejové reprezentace Filip Pešán.
Na koho Pešán zapomněl? Pět hokejistů, kteří by si zasloužili start na olympiádě

„V rámci příprav se kybernetickou bezpečností zabýváme a připravujeme některé postupy. Bezpečnost řešíme jako při každé olympiádě, absolvujeme bezpečnostní semináře, jsme v kontaktu s ambasádou v Pekingu, ale specifická opatření v plánu nemáme,“ sdělila Deníku Barbora Žehanová, ředitelka komunikace Českého olympijského výboru.

Podle jejího vyjádření má ČOV v organizátory důvěru. „Internetové připojení v olympijských vesnicích a na sportovištích bude pro všechny účastníky bezpečné. Navíc během her je zaručený svobodný přístup k internetu,“ pokračovala ředitelka.

Přísný režim

Co se týká telefonů, čeští sportovci na místě tradičně dostávají nový přístroj od partnera olympijských her. „Preventivně členům výpravy například doporučujeme, aby si stáhli a spustili naši komunikační aplikaci už doma a vyhnuli se možným problémům s přihlášením,“ dodala Žehanová.

Nicméně před užíváním čínských technologií se už dlouho ozývá řada varovných hlasů. „Neuniknou jim ani staré zprávy, tréninkové plány, lékařská data, kontakty a fotografie,“ upozornil Erik Ploegmakers.

Rychlobruslařka Martina Sáblíková skončila třetí v závodě na 3000 metrů v Calgary.
Život má stále před sebou. Kvůli kariéře jsem nic nezmeškala, říká Sáblíková

Že sportovce v Pekingu nečeká zrovna příjemný pobyt (podle řady prohlášení tam bude panovat mnohem přísnější režim než loni na letních hrách v Tokiu), svědčí i nedávná výzva pro místní obyvatele.

Kvůli obavám z pandemie se mají vyvarovat veškerého kontaktu s posádkami olympijských vozidel. A to i v případě, že by došlo k havárii. Za takových okolností se svědci dopravních nehod nemají snažit dostat pasažéry ven z nabouraného vozu.