Pro Středočechy je to ovšem chabá útěcha. Stejně jaké v případě, že vás vykradou, bude asi jen málo chlácholivé zjištění, že situace s vloupačkami se nehorší; dokonce se počet vloupání nahlášených policii snižuje. Výrazně a vytrvale. Každý, kdo to někdy zažil, si nicméně vzpomene na své pocity: nejde jen o přímé hmotné škody, ale také o vědomí, že cizí vetřelec narušil jeho „oázu klidu“.

Nelákat a odradit

Policisté, stejně jako bezpečnostní specialisté nebo třeba zámečníci, jsou většinou zajedno: nemovitost se uhlídat nedá. Pokud se zloděj rozhodne, že udeří právě tady a dovnitř se chce dostat za každou cenu, zabránit mu v tom je prakticky nemožné. Když nelze jinak, nerozpakuje se třeba prorazit zeď. Nebo se probourá střechou. Lze však podniknout takové kroky, které riziko výrazně omezí: vyplácí se zbytečně nezlákat pozornost pobertů a jejich zlé úmysly jim neusnadňovat. Například žebříkem zapomenutím někde na očích, či dokonce třeba krumpáčem pohozeným na zahradě.

Pachatelé vloupání jdou téměř vždy cestou nejmenšího odporu, a proto kromě nedostatečně zabezpečených dveří je snadný způsob vniknutí do obydlí také přes nezajištěná okna, připomíná Ivan Pavlíček, odborník na komplexní zabezpečení domů a bytů společnosti Next. Oblíbeným cílem zlodějů jsou tak hlavně přízemní byty s balkony a domky či chaty s mnoha prosklenými vstupy. Často tak pachateli stačí ke vstupu pouhý šroubovák – nebo dokonce obyčejný kámen.

Zkušenost také ukazuje, že již pohled na bytelné zabezpečení může mnohé pachatele odradit. Stejně jako zjištění, že se po první ráně nevysypalo sklo sháněné bezpečnostní fólií. Prostě to vzdají a vydají se jinam, kde jejich výprava za hledáním kořisti bude vyžadovat méně úsilí.

Rady nabídne mobil

Připomínat zásady správného zabezpečení má celorepubliková policejní kampaň Zabezpečte se, k níž se středočeská policie připojuje, připomněla policejní mluvčí Lucie Kostečková. „Stáhněte si aplikaci do svých mobilních telefonů,“ radí. Policie totiž využívá vlny popularity mobilních aplikací. Potřebné informace zájemcům naservíruje přímo na displej v jejich dlani – přičemž každý může volit přesně podle vlastních potřeb: zajištění rodinného domku, chaty či chalupy, běžného bytu, bydlení v paneláku nebo garáže. Lidé si mohou prohlédnout názorné kresby upozorňující na nejslabší místa různých typů objektů, a přečíst rady, jak je účinně „zesílit“.

Z rádia i z rozhlasu

Osvětová kampaň přinášející poučení, jak se snažit vyhnout vykradení a pomoci chránit majetek sobě i svým sousedům (na níž policie spolupracuje i s Cechem mechanických zámkových systémů ČR, Českomoravskou mysliveckou jednotou, protože chce upozornit i na zabezpečení legálně držených loveckých zbraní, a dokonce i s Arcibiskupstvím pražským), se ovšem neomezuje jen na aplikaci pro chytré telefony. Nechybí preventivní videonahrávky (dostupné nejen na webových stránkách policie, ale i na kanálu YouTube či sociálních sítích Facebook a Twitter) nebo audiospoty, které uslyší posluchači některých rádií a zazní i z obecních rozhlasů. Chystá se také vydávání newsletterů věnovaných novým trendům v oblasti zabezpečování obydlí.

Pohřešovaný mladík.
Chlapec zmizel z domova. Pohybuje se mezi narkomany v Praze?

Co udělat – a co ne

„Kampaň Zabezpečte se reaguje na bezpečnostní situaci sousedních států, které zpozorovaly nové trendy vloupání do obydlí – ty totiž také překročily hranice České republiky,“ připomněla středočeská policistka Kostečková. S tím, že projekt, který je každému nejsnáze dostupný stažením mobilní aplikace, nabízí informace o účinných způsobech zabezpečení ve formě mechanických zábran i elektronických prostředků. „A jak je správně kombinovat, aby se snížilo riziko jejich překonání a pachatele odradily,“ doplnila.

„Vedle návodu, jak postupovat, nechybí ani rady, čeho se při výběru zabezpečovacích komponent vyvarovat,“ doplnila koordinátorka prevence policejního prezidia Zuzana Pidrmanová. Prostě: jde o to, jak co nejefektivněji vytvořit skutečně účinnou ochranu majetku. A nejde o to dělat reklamu prodejcům moderních zámků či alarmů. „Chceme probudit u majitelů domů a bytů zodpovědnost k vlastnímu majetku a zájem o jeho zabezpečování, ale i zvýšit zájem o dění v bezprostředním okolí,“ připomněla Pidrmanová, že všímavost sousedů může být stejně významná jako pevné okenice, petlice či mříže.

Ilustrační foto
Nemocných dětí přibývá, ale chřipka za to nemůže

Jak se snažit vyhnout vykradení
* Pravidla bezpečného chování:
- Objekt řádně uzamykejte
- Zbytečně neupozorňujte na vaši nepřítomnost
- Udržujte před objektem přehledný a uklizený prostor
- Nedávejte na odiv, že vlastníte cenné předměty, chraňte je
- Označujte cennosti, připravte jejich soupis a nechte je pojistit
- Udržujte dobré vztahy se sousedy, všímejte si podezřelých osob

* Technické zabezpečení:
- Základem zabezpečení objektu jsou správně aplikované mechanické zábranné prostředky
- Vyžádejte si více nabídek od různých firem (solidní firmy je nabízejí bezplatně), nechte si vše vysvětlit
- Dávejte přednost zabezpečovací firmě, která se prokáže patřičnými oprávněními (koncese), je členem nějaké asociace či cechu, provádí komplexní služby a má dobré reference
- Požadujte certifikovanou zabezpečovací techniku, nezapomínejte porovnat záruční a servisní podmínky jednotlivých firem
- Zajímejte se o vazbu zvolené certifikované techniky na pojistné podmínky pojišťoven
- Rozhodující by neměla být jen výše finančních položek v ceníku. Oceňte i seriózní jednání, nezvolte firmu, která pomlouvá konkurenci
- Využívejte dalších relevantních informací a doporučení na dostupných webech – například na www.mvcr.cz anebo www.prevencekriminality.cz

Zdroj: Tomáš Koníček, odbor prevence kriminality Ministerstva vnitra ČR; podrobně na www.policie.cz/soubor/bezpecnostni-rady-docx.aspx


Krádeže vloupáním evidované policií ve Středočeském kraji (v období od ledna do října)

2018 2017  2016  2015 2014  2013  2012  2011  2010
Byty 111  132  122  133  175 232  221  173  222
Víkendové objekty  250  335  477  572  906  1044  1034  1029 1158
Rodinné domy  524  656  780  735  1065  1185 1113 1021 1126

Zdroj: Policie ČR

ČSAD Střední Čechy má první autobusy podle nových pravidel Ropidu.
Klimatizace, červená sedadla. Příměstské linky v Praze mají nové autobusy