Neznamená to však ještě varující trend. Srovnání s předchozími roky nevyznívá nepříznivě. Pro loňský rok byl příznačný pokles evidované kriminality. Podle slov náměstka ředitele středočeské policie pro kriminální policii a vyšetřování Jana Krejčího představoval rok 2018 s evidovanými 19 210 trestnými činy pokles proti předloňsku o 5,94 procenta; v absolutních počtech rozdíl představoval 1214 skutků.

Ubylo násilných činů i krádeží

Stejně jako v minulých letech je ve statistikách nejpočetněji zastoupena takzvaná obecná kriminalita, zahrnující rozmanité zločiny – od vraždy až třeba po krádež kabelky z nákupního vozíku. V této početné a pestré skupině policisté do konce srpna na území kraje zaznamenali bezmála deset tisíc případů; přesně jich bylo 9993 – o 179 více než loni.

Z podílu na loupeži na benzinové pumpě u Nelahozevsi na Mělnicku, při níž byla v noci na 3. prosince 2018 zastřelena 58letá čerpadlářka, se před Krajským soudem v Praze zpovídali David Šindler a Ivan Hollitzer.
Kauza loupežné vraždy na pumpě si vyžádala měsíční odklad

Zřejmě nejsledovanější součást této skupiny, kdy obzvlášť některé skutky dokážou zacloumat veřejným míněním, představuje násilná kriminalita. Nejde jen o útoky na lidský život či zdraví (vražd bylo letos do konce července v kraji osm), ale také loupeže či například vydírání, braní rukojmích, obchodování s lidmi nebo třeba teror; jak však připomíná Lenka Staňková ve své rigorózní práci zaměřené právě na oblast násilné kriminality, patří sem i další rozmanité typy trestných činů. Například násilné sexuální delikty, týrání – ale kupříkladu i násilná vystoupení proti úředním osobám.

V této skupině, která zahrnuje činy té nejvyšší závažnosti, policisté letos ve středních Čechách zaznamenali 954 událostí. Proti loňsku je to o rovných 30 skutků méně. Podobně, o 25 případů, poklesla v kraji také mravnostní trestná činnost s letošními 179 činy. Úbytek zaznamenala i majetková trestná činnost, kdy se počet 6592 skutků hlášených loni poklesl na letošních 6475. Zde se přitom snížily jak počty krádeží vloupáním (1903 případů; meziroční úbytek o 56) a krádeží prostých (3256; méně o 51), tak i takzvané ostatní majetkové trestné činnosti (1316; rozdíl 10).

Prioritou boj proti drogám

Vedle obecné kriminality se odlišuje kriminalita hospodářská. Jedná se o závažné ekonomické kauzy, často s poměrně vysokými škodami. I zde krajská policie hlásí pokles: nynějších 1344 případů je o 102 méně než loni. Citelněji naopak stoupla čísla v kolonce „zbývající kriminalita“ (2416 činů, což představuje meziroční nárůst o 215) – a také kategorie „ostatní“ v rámci obecné kriminality, kam policejní statistici řadí například trestné činy mládeže či spáchané na mládeži (2385, navýšení o 351).

Policistka Ludmila Dorňáková.
Za ukradený bazén koupila policistka dětem náhradu

Prioritami letošního roku jsou pro středočeské kriminalisty potírání kriminality spojené s drogami a kybernetická kriminalita, uvedl náměstek krajského policejního ředitele Krejčí. Důraz je podle jeho slov kladen také na zajišťování výnosů z trestné činnosti a na preventivní aktivity.

Nejvíce zločinu kolem velkých měst
V rámci kraje mají nejvyšší počet trestných činů za prvních osm měsíců roku evidovány územní odbory středočeské policie Kladno (1959), Mladá Boleslav (1531) a Praha-venkov: Jih (1413). Naopak nejnižší počty zaznamenaly územní odbory Rakovník (537), Kutná Hora (590) a Praha-venkov: Západ (727):
- Benešov 825
- Beroun 976
- Kladno 1959
- Kolín 957
- Kutná Hora 590
- Mělník 1138
- Mladá Boleslav 1531
- Nymburk 888
- Praha-venkov: Jih 1413
- Praha-venkov: Východ 1009
- Praha-venkov: Západ 727
- Příbram 1204
- Rakovník 537

Zdroj: Policie ČR – prostřednictvím bezpecnystredoceskykraj.cz; údaje za období leden – srpen 2019

S požadavkem na obnovu procesu, což by podle jeho představ mělo vést ke zmírnění uloženého trestu, neuspěl ve středu u středočeského krajského soudu Jiří B.
Může zkrácení pobytu ve vězení učinit vraha lepším?