Onen cyklista vystupující na Twitteru pod jménem Sergio A. celý incident nahrál a zveřejnil na sociální síti. Na nahrávce mu strážníci tykají a vyhrožují zatčením. „Tady odsud vypadni s tím kolem do hajzlu,“ říká jeden nich cyklistovi, který vysvětluje, že mluví anglicky. „Česky, nebo rusky,“ reagují městští policisté.

„City yes, magistrála no,“ pokusili se strážníci vysvětlit Sergiovi, že se jim nelíbí jeho jízda na kole po frekventované silnici. „Nedohaduj se s námi, nebo uvidíš,“ oznámili mu, když anglicky protestoval.

Cyklistu zastavili strážníci v ulic 5. května několik desítek metrů za Kongresovým centrem směrem na Pankrác. Tady je ale podle člena komise rady hlavního města Prahy pro cyklodopravu a člena spolku Auto*Mat Vratislava Fillera jízda na kole povolena. „Na severojižní magistrále v úseku od ulice Vychovatelna v Praze 8 po ulici Na Strži v Praze 4,“ řekl Pražskému deníku.

Faktem je, že kvůli chybějící cyklistické infrastruktuře a hustému provozu je jízda nepříjemná a vhodná jen pro zkušené cyklisty.

Přepadení pražské recepce.
‚Naval prachy!‘ Muž nejdříve v klidu snědl jablko, pak na recepční namířil zbraň

Městská policie se za oba zaměstnance omluvila. „Je zcela zřejmé, že chování našich strážníků nemá s profesionalitou nic společného. Je tedy na místě, abychom se za ně omluvili. Jednání hlídky ale není obrazem celé organizace,“ napsala Pražskému deníku mluvčí městské policie Irena Seifertová s tím, že chování obou bude řešeno pracovně-právní cestou.

Podle ní za zásahem strážníků byla nebezpečná jízda, kterou cyklista ohrožoval nejen sebe, ale i ostatní účastníky silničního provozu. „Cyklista sice jel v pravém jízdním pruhu, ale nikoliv při pravém okraji vozovky, jak mu ukládá zákon,“ uvedla Seifertová.

„Tohle je naprosto nepřípustné jednání strážníků: tykání, vulgarity, neschopnost mluvit s cizincem v angličtině. Navíc dle mých informací byl cyklista penalizován neprávem, na magistrálu cyklisti mohou. Předávám k prověření!" uvedl primátor Zdeněk Hřib.