Že je dotyčný s pravdou na štíru, mohl naznačovat už pohled do jeho tváře. Od fotografie prezentované na internetu se skutečnost značně lišila. Přesto zatím blíže neznámý muž dokázal své oběti přesvědčit, že to, co o sobě vykládá, je pravda. Stálo je to majlant.

Tři miliony změnily majitele

Ženy, které za ním přiletěly do Říma, nejprve oslovil na internetové seznamce. Policisté, kteří se případem zabývají už několik měsíců, vědí nejméně o pěti Češkách. Vykládal jim o sobě leccos: že je úspěšný obchodník, model, právník – nebo také vystupoval jako osoba spolupracující s významnými lidmi, vypočetla policejní mluvčí Michaela Richterová. A připomněla i pestrost jmen, jimiž se nazýval. Před přímení Charm si psal Lucian, Luciano, Alessandro, Dante; někdy v jejich různých kombinacích – a občas přidal i tituly: Dr. a MBA.

Představil se třeba jako Švýcar narozený v Kanadě, který letní měsíce tráví ve středomořských oblastech: ve Francii, Španělsku, Itálii; podle toho, kam ho zavede jeho práce. A když od žen získal telefonní čísla a dopisoval si s nimi prostřednictvím mobilní aplikace – s větami poskládanými jak od rodilého Čecha – sděloval jim přesně to, co chtěly slyšet. „Nasliboval jim splnění jejich tužeb,“ konstatovala Richterová.

Bouřka. Ilustrační foto
Bouřky hledají, kde zase udeří. Když to přijde, může být zle

Nabídl třeba pomoc 45leté ženě z Prahy-západ, která s ním byla v kontaktu od loňského srpna. Ta se svěřila, že má takové potíže s autem, že si bude muset koupit nové – a hned tu byla nabídka. „Zareagoval tak, že má v České republice a dalších více než deseti zemích několik firem – a mohl by jí zařídit koupi automobilu za výhodné peníze,“ připomněla policejní mluvčí. S tím, že se domluvili na zadání vybraného auta do výroby – a ona mu poslala zálohu ve výši 250 tisíc korun. Tím také vše skončilo, pokud nepočítáme slova, slova a další slova. „Poškozená se muže stále dotazuje, kdy bude vozidlo dodáno, načež on ji neustále ujišťuje, že vůz je již v Česku a že jej brzy obdrží – avšak doposud k dodávce nedošlo,“ shrnula Richterová vývoj situace.

Jiná 45letá žena se za stejným mužem vypravila do Říma, dokonce třikrát, a domlouvali se na společném podnikání. Osobně mu přivezla 10 tisíc eur, když ji zlákal slib lepšího zúročení než v bance. „Poté, co se žena vrátila do České republiky, nadále spolu komunikovali, domlouvali se na podnikání a výdělcích – avšak doposud od něj neobdržela jedinou slibovanou částku,“ poznamenala policistka Richterová. Připomněla i další případy, kdy stejný muž sliboval důvěřivcům zhodnocení částky vložené do fungování společnosti: v tomto případě vylákal 220 tisíc korun. Sečteno a podtrženo: policisté zatím vyčíslili škodu na bezmála tři miliony korun.

Ilustrační snímek.
Známosti z internetu žena poslala 150 tisíc korun. Teď se cítí oklamaná

Nahlásí někdo další škodu?

„V této věci kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání podvodu. Zároveň se obracejí na veřejnost. Zejména na ženy, které se mohly stát nebo staly obětmi podvodníka, aby se policistům ozvaly,“ konstatovala Richterová. Jako kontakty nabízí telefonní číslo 974 882 819, linku 158 – či e-mailovou adresu poz.ohk@pcr.cz. Současně varuje před úskalími, která seznamování na internetu přináší. „Anonymita, kterou pachatelé využívají, zpravidla rychle a účinně vyláká peníze z obětí,“ varovala mluvčí. S dodatkem, že podvodníkům podobného druhu se daří: „Z obětí dokážou vylákat ohromné částky.“