Nebo se jedná o skutky zcela nového typu, jež s dřívějšími výpravami „nepolapitelného gangu“ za penězi a šperky, děsícími lidi žijící při pomezí Prahy-západ, Prahy-východ a Benešovska, nemají nic společného? To vše jsou otázky, na něž středočeští kriminalisté zatím neznají odpověď.

Policie nasadila i helikoptéru

Hledají zloděje, kteří se v Sulicích na Praze-východ vydali krást ve čtvrtek večer. A třebaže je policisté hledali s masivním nasazením hlídek i za pomoci helikoptéry, podařilo se jim uniknout. Zůstala po nich škoda prozatím vyčíslená na desítky tisíc korun, informovala v pátek mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková, jež upřesnila, že jde o škody způsobené násilným vniknutím.

Ilustrační foto.
Gang terorizuje okolí Prahy dál? Policie nasadila i vrtulník. Zloděje stále nemá

„Zda bylo i něco odcizeno, bude zřejmé až poté, co se k věci vyjádří majitelé,“ konstatovala. Pachatelé se totiž snažili dostat do domů, které byly právě prázdné; jejich vlastníci odcestovali. Tahle skutečnost, stejně jako čas zlodějské výpravy, by mohly naznačovat jistou spojitost s předchozí sérií vloupaček. Zatím však nejde o nic víc než o spekulace.

Násilné vniknutí do domu nahlásila ze zahraničí

Do akce policisté vyrazili dvacet minut před osmou večer. Středočechy upozornili kolegové z Prahy, kteří přijali hovor na tísňové lince. Volala žena pobývající v zahraničí, již nainstalovaný alarm informoval o vniknutí do domu i v cizině. A bylo to přesně tak. „Hlídky, které byly na místě do čtyř minut, skutečně násilné vniknutí do rodinného domu zjistily,“ konstatovala Suchánková.

Lupič, zloděj - Ilustrační foto
Jesenický gang zlodějů zmizel. Policie nemá ponětí kam

Rozjela se policejní akce jak z amerického filmu. „Více než desítka policejních hlídek následně propátrávala celou lokalitu, prověřovala veškerá vozidla a osoby, do akce byl nasazen i policejní vrtulník,“ přiblížila dění Suchánková. Bohužel se zatím zdá, že jediným konkrétním poznatkem bylo zjištění, že se někdo vloupal ještě do dvou dalších domů v sousedství. Také ty byly prázdné, majitelé nebyli přítomni. Bilance je tedy stručná: došlo k vloupání do tří domů, pachatelé jsou dosud neznámí – a kriminalisté zatím ani nevědí, zda něco zmizelo.

O den později to podobně vypadalo v Choceradech na Benešovsku. Také tam, tentokrát v Posázaví, se v pátek večer rojily desítky policistů i s psovodem snažící se, aby jim neproklouzla ani myš, a nad krajinou létal vrtulník s termovizí. Tato opatření souvisela s vloupáním do dvou rodinných domů ve stejné ulici, jež bylo policii oznámeno během večera – tedy opět v kritickém čase, spojovaném s loňským řáděním blíže neznámého gangu vykradačů domů, který o sobě dával nejvíce vědět v Jesenici na Praze-západ a v okolí města.

Dopadnout se ani v Choceradech nikoho nepodařilo, nicméně v sobotu se kriminalisté na místo vrátili znovu; kvůli třetímu vloupání. Policii přivolala majitelka nedaleké chaty, již na večerní rozruch kvůli vloupačkám upozornili místní. Když přijela zkontrolovat svou nemovitost, ukázalo se, že ani ta vloupání neunikla.

Lupič, zloděj - Ilustrační foto
Kvůli sérii vloupání u Prahy předstoupila policie před starosty i občany

Spojitost se zmiňovaným gangem nicméně nemusí být tak přímá, jak by se snad mohlo zdát. Nelze vyloučit, že se kdosi z nějakého důvodu snaží jeho modus operandi napodobovat, přičemž využívá informací, které se o této skupině blíže neznámých zločinců objevily v médiích.

Lednová pauza?

Do aktuální série se zatím zdají zapadat středeční Mirošovice, čtvrteční Sulice (konkrétně v osadě Želivec) a páteční Chodcerady. Mezi lidmi na pomezí Prahy-západ a Benešovska se Deník nicméně setkal i s přesvědčením, že podzimní a současné vloupačky má na svědomí stejná skupina.

Lednová pauza by prý přesně odpovídala cestě ruskojazyčného gangu domů, na pravoslavné Vánoce a následné novoroční oslavy podle juliánského kalendáře. K tomu, zda z loňské série vloupání kriminalisté spíše podezřívají cizince, anebo našince, se však podle náměstka ředitele středočeské policie Jana Krejčího nelze vyjádřit. Stop a informací je – navzdory počtu případů – zatím příliš málo, a to navzdory pečlivým analýzám jednotlivých případů.

„Policisté všem případům vloupání do rodinných domů věnují maximální pozornost,“ ujišťuje Suchánková. „Provádějí rozsáhlá šetření – nicméně doposud se zatím nepodařilo ztotožnit žádnou konkrétní osobu či osoby, které by měly mít tyto skutky na svědomí,“ shrnula aktuální stav věcí.

Ilustrační foto. Vloupání do bytu
Kraj terorizuje gang vykradačů domů. S dopadením mohou pomoci pozorní občané
Lupič, zloděj - Ilustrační foto
K zajištění bezpečí chce Jesenice policisty od ministra