To potvrzuje například jednatel společnosti Lesy Deblice Petr Vondráček. „Ano, registrujeme mírný nárůst krádeží, ale že by to byly vyloženě zájezdy, to zase ne,“ zhodnotil situaci Vondráček. Jejich společnost nabídla i možnost samosběru dřeva za zvýhodněné ceny. „Někteří lidé na to reagují a využívají to, ale že by o to byl extrémní zájem a stály se fronty, to také ne. Na to jsme zatím dost bohatí nebo příliš líní,“ řekl jednatel společnosti obhospodařující lesy.

Ilustrační foto.
Z lesů mizí dřevo. Klády hlídají čipy i fotopasti

Podobnou zkušenost má i lesník a zemědělec Tomáš Czernin, jehož společnost spravuje lesy na Dymokursku. „Občas se nějaká krádež objeví, ale že by to bylo ve velkém, jako například v 90. letech, to ne. Tehdy bylo i podle stop znát, že asi dvakrát dokonce neváhali přijet s nákladním autem, naložit a odjet. I po těchto zkušenostech jsme na některé cesty instalovali závory. A je také pravda, že na řadě míst máme kamery, které by případné zloděje mohly odhalit,“ vysvětlil lesník a politik Tomáš Czernin.

Dvacet pokácených borovic

Policisté na okrese evidují z letošního roku tři případy, které stojí za zaznamenání. Největší škodu napáchali zloději dřeva u Libice nad Cidlinou, kde v období od začátku února do poloviny března zmizelo 30 kubíků kulatin dubu a jasanu. Škodu lesníci vyčíslili na 84 tisíc korun.

Záběry z osmého dílu třetí řady seriálu Případy 1. oddělení.
Případy 1. oddělení: Proč chtěl vrah z Klánovického lesa doživotí

Nejviditelnější ztrátu stojících stromů zaznamenali na kraji Sadské. V tomto případě zloději nelenili a pokáceli 20 borovic, přičemž škoda byla vyčíslena na necelých 10 tisíc korun. „K tomu došlo v období od 13. února do 27. dubna letošního roku. Pokud by k tomu kdokoliv měl nějaké poznatky, policie je uvítá,“ řekl policejní rada Marek Šmíd.

To platí i pro případ ve Dvorcích, kde v posledních čtyřech květnových dnech někdo pokácel a odvezl tři duby. Lesy ČR, kterým stromy patřily, vyčíslily škodu na devět tisíc korun.