Od půl deváté ranní až do čtvrté odpolední se za svědeckým pultíkem v soudní síni číslo 5 střídali převážně lékaři a sestry interního oddělení nymburské nemocnice. Měli vnést větší světlo do případu pětasedmdesátiletého pacienta, který podle obžaloby zemřel hlavně v důsledku opomenutí léčby cukrovky. To přehlédl jeho ošetřující lékař. Primář, další lékařka a také několik sester po úmrtí pacienta vyrobili falešnou kartu, aby tak pomohli zakrýt kolegovo pochybení.

Sestra: řekly jsme lékaři o zhoršeném stavu

Hned výpověď první předvolané sestry přinesla několik šokujících informací. Zatímco ošetřující devětadvacetiletý lékař v úterní výpovědi uvedl, že mužův stav se mu zdál při přijetí i po pěti dnech při propuštění přibližně stejný, výpovědi sester i nálezy znalců to vyvracejí. „Pacientův stav se zhoršoval. Zpočátku se i přemísťoval a komunikoval, pak už jen ležel a byl mimo. Upozornila jsem ošetřujícího lékaře, že je špatný. Jeho propuštění další den mě překvapilo," řekla sestra z interního oddělení.

Tato slova potvrdila její kolegyně. „Řekly jsme lékaři, že jeho stav není na propuštění. Zrovna tento lékař však občas dával najevo, že my jsme pouze sestry a lékař je on," doplnila sestřička před soudem.

Pak zazněla slova, která všem v sále vyrazila dech. Na otázku, zda sestru nenapadlo obrátit se s problémem na jiného lékaře a upozornit na jeho stav, odpověděla: „U nás je běžné, že pacienti odcházejí v horším stavu, než jsou přijati." Vzápětí však na doplňující dotaz znalce uvedla, že to mínila na onkologické, či vážně nemocné pacienty. Nikoliv ve smyslu špatné péče ze strany lékařů či sester. 

Proto ani jednu ze sester nepřekvapilo, že pacient v údajně vážném stavu byl v nemocnici zhruba za dvě hodiny zpět. Personál domu s pečovatelskou službou, kde měl pacient trvalý pobyt a kam jej z nemocnice poslali, rozpoznal, že v tomto stavu jej přijmout nemohou. Proto jej záchrankou nechali odvézt prakticky okamžitě zpátky do nemocnice.

Situaci popsala jedna z ošetřovatelek pátecké Diakonie, kde pacient žil. „Než odjel poprvé do nemocnice, byl kromě té bolesti v kyčli v dobrém stavu. Luštil s námi křížovky, byl tahounem kolektivu. Inzulin si píchal většinou sám, někdy jsme mu pomáhaly. Když se po pěti dnech vrátil, z chodícího klienta byl ležák. Téměř nekomunikoval."

Kolik lékařů pochybilo?

Ošetřující lékař přehlédl v dokumentaci fakt, že muž je diabetik, který si aplikoval do té doby čtyřikrát denně inzulín. Právě absence inzulinu byla podle znalců i obžaloby příčinou zhoršení stavu i následné smrti.
Jak však konstatoval znalec, k přehlédnutí toho, že je pacient diabetik, dojít může. Nicméně fakt, že v dalších pěti dnech na to nikdo nepřišel a stav muže byl tak nezvratný, je sérií hned několika dalších pochybení.

To nejzásadnější jde opět na vrub ošetřujícího lékaře. Ten ještě před propuštěním pacienta ve vážném stavu přišel na to, že pacient trpěl cukrovkou a pravděpodobně mu celý průšvih došel. Ovšem pro jeho nápravu neudělal vůbec nic a pacienta nechal odvézt do pátecké Diakonie. Sám pak střídající kolegyni o svém pochybení s opomenutím aplikace inzulinu řekl.

Ta však podle znalce také není bez viny. Muže ve vážném stavu přijala znovu zpět na internu a pokusila se jej ze zřejmě přicházejícího diabetického komatu dostat sama. „Měla však možnost poradit se s kolegyní a umístit jej na Jednotku intenzivní péče. Místo toho jej zkusila léčit sama, ovšem naposledy jej viděla někdy večer. Během noci vůbec a ani ráno se na něj nešla podívat, přičemž muž byl stále v kritickém stavu. Možná jej v tu chvíli bylo možné ještě zachránit, možná ne. Ovšem ona pro jeho záchranu nic neudělala," konstatoval znalec.

Lékařka se pak obvinění bránila tím, že ráno spěchala na vlak za dětmi a v té době řešila soukromé problémy kolem rozvodu. Její noční službu pacient ještě přežil. Následující den však již ne.

Falešná karta

Primář s lékařkou se už v úterý z lavice obžalovaných přiznali k tomu, že po úmrtí pacienta se snažili chybu kolegy zamaskovat a vystavili falešnou diakartu. Na ní měly být záznamy o podávání inzulinu pacientovi, ke kterému však nikdy nedošlo.

Na falšování karty se podíleli jak jedna lékařka, později primář, jehož to byla iniciativa, tak několik sester. To potvrdila i vrchní sestra, z jejichž úst zazněly i další překvapivé informace. „Byla jsem přítomna schůzce před tím, než měla jít na policii vypovídat jedna ze sester. Účastnili se ji primář, staniční sestra i další sestry. Řešilo se, jak vypovídat na policii. Podle primáře měly sestry vypovědět, že ze začátku pacient inzulin dostával, pak se diakarta ztratila a došlo k pochybení. Tedy že pacient nedostával inzulin až do konce. A ztráta karty měl být i důvod toho, proč byla vyrobena nová," popsala plán vrchní sestra.

Ten zpočátku vycházel. Ovšem některým sestrám svědomí zavelelo nakonec jinak. „Původně jsem to na policii řekla tak, jak bylo domluveno. Pak jsme měla hrozně špatné svědomí a sama jsem kontaktovala policii, že chci výpověď změnit a říct pravdu. Což jsem také učinila," vypověděla jedna ze sester.

Pokračování v březnu

Hlavní líčení bylo znovu odročeno. Tentokrát na 21. března. Bylo přizváno ještě několik svědků a ke slovu by se měl dostat opět soudní znalec. Očekává se jeho dlouhý výslech. A také jeho závěry, ve kterých popíše celou soustavu systémových pochybení, která v nymburské nemocnici fungovala v době projednávaného případu. Tedy loni na začátku května.

Zítra přineseme exkluzivní rozhovor s obviněným primářem nymburské interny. Jak vidí budoucnost nymburské interny? A jak vnímá probíhající proces? Čtěte zítra v Nymburském deníku, na webu nymbursky.denik.cz a facebookových stránkách ND.