Poděbradský případ se odehrál na Žižkově v ulici Karla Hampla před sport barem. Na zlodějskou výpravu se vyzbrojil muž pákovými nůžkami. „Před 23. hodinou 26. prosince přistoupil zatím neznámý muž k uzamčenému jízdnímu kolu, přičemž pákové nůžky si přinesl sebou. Přestřihl lankový zámek a s kolem odešel směrem k ulici Mírová," řekla policejní mluvčí Petra Potočná.

Policisté mají k dispozici kamerový záznam, proto znají i zlodějův popis. Muž je zhruba 180 centimetrů vysoký, silnější postavy, při chůzi dává špičky od sebe. Na sobě měl zimní bundu s kostkovaným vzorem, tmavé tepláky s tenkým proužkem na boku, bílé botasky, tmavé rukavice a na hlavě tmavý kulich s kapucí od bundy.

Kolo známé značky je modro-černo-bílé barvy a podle majitele mělo hodnotu 19 tisíc korun. Policisté případ pochopitelně evidují jako krádež.
Trochu jiná situace nastala v případu, který se odehrál v Nymburce v rámci dvora místního instalatérství, a následně i v bytě jeho majitele v ulici Maršála Koněva.

K případu došlo 21. prosince ráno před devátou hodinou. Muž měl nejprve projít dvorem za prodejnou a pak zadním vchodem vstoupil do budovy, kde bydlí majitel instalatérství s manželkou. V patře se pak dokonce procházel přímo po jejich bytě a postupně se s oběma manželi potkal. „V kuchyni se setkal s manželkou. Té se omlouval, že si pouze spletl cestu a pokračoval zpátky do přízemí, kde se v kanceláři setkal s manželem a začal mu vysvětlovat, že hledal prodejnu, a přitom se ztratil. Nejdříve chtěl poradit s výběrem kuchyně, ale po chvíli odešel přes prodejnu ven, odkud se vydal neznámo kam," popsala situaci Potočná.

Majitele instalatérství se po čase zmocnily obavy, a proto se vydal autem objet blízké okolí, kde se však muže nepodařilo objevit. Ačkoliv se zřejmě v bytě nic neztratilo, případ nahlásil na policii. Ta zajistila kamerový záznam, a tím i snímek muže, který se procházel po cizím bytě. Případ je zatím veden jako porušování domovní svobody.

Pokud čtenáři poznají některého z mužů na snímcích nebo mohou k případům podat důležité informace, mohou se obrátit buď osobně na nymburské či poděbradské policisty, případně zavolat na telefon 724 323 475, případně na linku 158.